Na rybníku ve Stříteži je plovoucí ostrov z plastových trubek, slouží rybám i ptákům

14. duben 2024 11:31

Ve Stříteži na Třinecku vyzkoušeli rybáři recyklaci metodou „udělej si sám“. Z plastových trubek z Třineckých železáren svařili plovoucí ostrov. A po prvním roce jsou nadšení. Rybám se daří jako nikdy dřív a na ostrově se usídlily i divoké kachny a husy.

„V Třineckých železárnách se dělala přeložka vody, zbyly nějaké trubky, požádal jsem pana ředitele energetiky, zdali by ten odpad mohl poskytnout a slovo dalo slovo. Kamarád trubky pořádně svařil, sehnali jsme trochu polystyrenu, dodali petky,“  Libor Kocinec z rybářského svazu odhaluje tajemství ostrůvku uprostřed střítežského rybníka.

Na jinak nákladnou akci nesháněli dotace, sehnali si materiál a ostrov vytvořili skoro zadarmo sami. Správce rybníků Radim Landecký ostrov osázel místních a pravidelně pozoruje, jak ožívá. „Jo, to je moje srdcovka, já odsud pocházím. A je třeba dělat něco pro tu přírodu,“ říká s úsměvem.

Plovoucí ostrůvek na rybníku ve Stříteži

Ostrov poskytuje úkryt ptákům a stín a stín a potravu rybám. Libor Kocinec si myslí, že rybám se právě díky ostrovu daří lépe. „Candáti se loni na podzim mimořádně povedli, takže candáti tady odsud byli vypuštěni do Těrlické i Žemarické přehrady,“ připomíná Kocinec.

Plastovými trubkami podle mluvčí Třineckých železáren Petry Mackové Juráskové v podniku proudí voda na chlazení. „Ty staré použité trubky využili pro tu stavbu, to bylo to nejmenší, co se dalo proto to udělat. Jinak by skončily jako odpad,“ říká mluvčí.

Plast je pod hladinou, nad hladinou ostrov zarůstá zelení. Rybáři tady často potkávají výletníky, kteří se s ním fotí. A už se prý dostavili i malíři-krajináři a zachytili ho na plátně.

Spustit audio