Městským strážníkům i lidem v Hradci Králové začíná sloužit aplikace Portál bezpečí. Umí toho hodně

1. únor 2024 07:36

Městská policie v Hradci Králové spustila od čtvrtka 1. února elektronický "Portál bezpečí". Tak se jmenuje nová aplikace, která umožní především jednodušší a přesnější komunikaci operačního střediska strážníků, hlídek v terénu a případných oznamovatelů nějaké nekalé činnosti. Představení portálu sledoval reportér Tomáš Lörincz.

Představení systému bylo to hodně zajímavé, ale i názorné - strážníci si připravili modelový případ, kdy oznamovatel nahlásil pokus o vloupání do auta.

Čtěte také

Z operačního střediska mu na mobil přišel odkaz, po jehož prokliknutí se na centrále zobrazilo jak přesné místo, odkud oznamovatel volá, tak se také propojilo video, které oznamovatel streamoval ze svého mobilního telefonu. Operátor instruoval volajícího, aby se schoval a moc na sebe neupozorňoval a nedostal se do nějakého konfliktu a podezřelým.

Protože natáčel chování podezřelého, tak strážníci mohli přímo vidět, co se na místě děje. Informace mohli předat hlídce v terénu, mohli také upřesnit podobu podezřelého, jaké oblečení má na sobě a podobně. Takže zásah proti takovému člověku byl pak výrazně jednodušší.

Kolik taková aplikace stojí?

Čtěte také

Pokud se budeme bavit o pořizovacích nákladech, tak město bude platit jen za provoz aplikace. Konkrétně se jedná o částku 80 tisíc korun ročně, tedy něco přes 6 500 korun měsíčně.

To je podle primátorky Pavlíny Springerové z HDK částka, která je ve srovnání s tím, kolik toho může aplikace zachránit, poměrně nízká. No a člověk, který aplikaci využije se žádostí o pomoc, neplatí samozřejmě nic, pouze spotřebuje část ze svého datového mobilního balíčku.

Je potřeba aplikaci stahovat nebo instalovat na mobil?

Čtěte také

Není. Stačí v tísňové situaci zavolat na operační středisko a pak už jen prokliknout odkaz, který přijde SMS zprávou. Je potřeba tedy mít data, nebo být připojen na wifi, to především pro potřeby videa.

Přenos dat je ale nastavený tak, že desetiminutový stream podezřelého by mělo spolknout mezi 5 a 10 MB dat, což je opravdu poměrně málo. Přenos se zatím nebude nikam ukládat, do budoucna ale počítají strážníci i se zprovozněním digitálního úložiště, kam by se takové přenosy ukládaly a následně mohly sloužit třeba i jako část důkazního materiálu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související