Lidé v Hradci Králové mohou přes novou mobilní aplikaci hlásit drobné závady ve městě. A nejen to!

14. říjen 2023 07:22

Radnice v Hradci Králové spustila novou mobilní aplikaci pro hlášení drobných závad. Registrovaní uživatelé v ní mohou město upozornit na nedostatky, které lze v krátkém čase napravit. 

Čtěte také

Podle náměstka primátorky Pavla Vrbického z České pirátské strany má aplikace především zjednodušit administraci stovek podnětů, které město každoročně obdrží různými cestami. „Nejsou to jen podněty. V aplikaci najdete i zprávy magistrátu, všechno, co je nového. Najdete tam také upozornění na změny počasí či na povodně. A do konce roku budeme otvírat jednat upozornění na bloková čištění a hlavně rozjedeme participativní rozpočet."

Město Hradec Králové spustilo od října novou aplikaci MUNIPOLIS, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky, které lze v krátkém čase napravit a vyřešit. Zaregistrovaní uživatelé budou včas informováni o krizových událostech, o varováních z ČHMÚ, o novinkách a důležitých aktualitách z úřadu, nebo mohou nahlédnout do archivu městského zpravodaje Radnice v elektronické podobě.

„Pro nás je aplikace důležitá zejména z toho důvodu, že budeme mít zpětnou vazbu od našich občanů přímo z terénu, kdy budou hlásit drobné závady či upozornění na nedostatky,“ říká náměstek primátorky odpovědný za IT a digitalizaci Pavel Vrbický.

Čtěte také

Získána budou lepší data o problematických místech, která budou průběžně vyhodnocována. MUNIPOLIS zjednoduší administraci stovek podnětů, které město a jím zřizované organizace každý rok obdrží různými cestami.

Vedle možnosti nahlásit závadu poskytne aplikace uživatelům další praktické informace. V současnosti je její součástí mapový přehled kontejnerových stání na tříděný odpad, novinky z úřadu či města nebo elektronická verze městského zpravodaje Radnice.

„Do budoucna chceme dávat do aplikace termíny blokového čištění, informace o odstávkách tepla, omezení dodávky elektrické energie a vody, termíny plateb poplatků za odpady a psy. Další kategorií, kterou chystáme, bude participace občanů, doplňuje náměstek Vrbický.

Čtěte také

Pokud uživatel vyplní při registraci název ulice ve které bydlí, dostane informace týkající se pouze jeho bezprostředního okolí. Uživatelé také mohou obdržet upozornění na případné krizové události či varování z ČHMÚ. Služba je zdarma.

Aplikace v modulu hlášení závad neslouží k nahlašování velkých, investici vyžadujících projektů. Při události ohrožující život, zdraví a majetek musí veřejnost kontaktovat linky 150, 155, 156 či 158. Nenadálé výpadky dodávek elektřiny, vody, tepla nebo plynu je potřeba hlásit přímo jejich dodavatelům.

Aplikace je dostupná v AppStore pro iOS a Google Play pro systém Android. Registrovat se můžete ZDE

Podrobné informace o tom, kde a jak aplikaci stáhnout nebo jak přidat podnět, naleznete  ZDE

Spustit audio

Související