Mažoretky z Borku na Českobudějovicku sbírají medaile, pojedou dokonce na mistrovství světa

17. červenec 2023

Borek. To je obec, která na Českobudějovicku patří k nejmladším. Sportu se tu věnují mažoretky. A to dokonce tak úspěšně, že pojedou na mistrovství světa. Proto se za nimi vydaly Sportovní ozvěny.

Dívky z Borku už vybojovaly šedesát umístění na medailových pozicích. Trenérka, manažerka i ředitelka klubu v jedné osobě Denisa Hollerová ale dodává, že je za tím spousta práce. „Hodně nacvičujeme. Běžně trénujeme třikrát týdně, ale před mistrovstvím se intenzita zvyšuje. Například před letošním mistrovstvím republiky jsme trénovaly každý den,“ popisuje.

Mažoretkám to ale radost z pohybu rozhodně nebere. „Baví mě, že je to sport a je v něm všechno – gymnastika, tancování,“ říká jedna z nich. „Líbí se mi, že to není obyčejný sport, který třeba jako fotbal dělá každý druhý. Baví mě na tom gymnastika, různé prvky s hůlkou,“ dodává další.

A tak mažoretky z Borku dokáží to, co nacvičily, předvést i na závodech. Teď je čeká světový šampionát a světový pohár. Prestižní akce se odehrají ještě během letních prázdnin v Ostravě.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.