Každý den minimálně hodina pohybu. Základní škola v Lomnici nad Lužnicí spojí výuku se sportem

8. duben 2024

Tomáš Maruška je ředitelem základní školy v Lomnici nad Lužnicí na Jindřichohradecku a také předsedou okresního fotbalového svazu. A protože má fotbal rád a přivedl k němu i své dva syny, vyráží o víkendech na fotbalové zápasy. Pořad Sportovní ozvěny ho zastihl na tribuně při utkání Silon Táborsko – Varnsdorf.

„Na fotbale jsme každý víkend, protože oba synové hrají. Asi jsem jim neplánovaně ukázal směr, i když starší začal hokejem a pak přešel na fotbal. Nezastírám, že jsem radši, v hokeji jsem nevěděl, co mu radit,“ usmívá se.

Jako ředitel školy považuje sport za základ. „Připravujeme i takový zajímavý projekt pro první stupeň. Rádi bychom, aby každý den žáci měli minimálně jednu hodinu pohybu, během toho by se učili angličtinu a další předměty,“ prozrazuje.

Nemyslí si, že současné děti nemají o sport zájem, nutná je však podpora okolí. „Pro děti do určitého věku je pohyb přirozená aktivita. Pokud ale není podpořená, tak ubývá,“ říká Tomáš Maruška.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.