Královéhradeckým policistům pomáhá při kontrolách na dálnici neobvyklý pomocník - minibus

10. červen 2022 09:55

Nevěnování se plně řízení a telefonování za jízdy. To jsou podle policie jedny z nejčastějších prohřešků řidičů na českých silnicích. Například na hradecké dálnici mají i zkušenosti s tím, když řidiči nákladních aut při řízení vyplňují dokumenty a nebo sledují filmy. 

Čtěte také

Právě na takové případy se zaměřily v uplynulých hodinách policejní hlídky. Za hříšníky vyrazili do terénu ve speciálním minibusu.

„Haló? Prosím tě, modrý náklaďák, čas 9:56 a je to kilometr 62 směr Praha.“ Dálniční hlídka hlásí kolegům prvního hříšníka, řidič za jízdy telefonuje.

K odhalování přestupků používají policisté neoznačený minibus. „Jsme tady trošku výš než z osobního vozidla a právě proto máme možnost kontrolovat řidiče nákladních vozidel, protože vidíme do jejich kabiny, vysvětluje Břetislav Urbánek z královéhradecké krajské policie.

Hlídka přestupek zaznamená na kameru a hříšníka na nejbližším dálničním sjezdu s dalšími posilami odklání a zastavuje.
„Proč vás stavíme, víte? Nevíte. Držení mobilního zařízení během řízení vozidla. Na místě je možné uložit pokutu do výše 1000 korun, já vám ukládám 500 korun.

„Stále je to v rádiu. A hlavně hradecká dálnice, já to prostě vím. Ale samozřejmě mi teď právě volal šéf a nemám bluetooth. Tak jsem to zvedl, je to moje chyba, ano, připouští pochybení řidič nákladního vozidla pan Karel. Kromě pokuty odjíždí i se dvěma trestnými body.

Čtěte také

Používání telefonu je společně s nezapnutými bezpečnostními pásy jedním z nejčastějších přestupků.

V minulosti ale Břetislav Urbánek zažil i kuriózní situace. „Zaznamenali jsme i jízdu řidiče nákladního vozidla, který si za volantem po dobu tří minut vyplňoval papíry. V momentě, kdy zablikaly majáky, tak toho nechal. A ještě se připoutal, protože ještě také nebyl za jízdy připoután. A také jsme měli případ, kdy měl řidič na uších sluchátka a četl si za jízdy časopis.

Akci s minibusem policisté pořádají asi třikrát až čtyřikrát do roka a pokaždé chytí kolem 30 hříšníků.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související