Pit manévr. Policie cvičila v Hradci Králové násilné zastavení vozidla známé zatím spíš jen z filmů

20. červen 2021 10:20

Policejní instruktoři vyškolí během několika měsíců čtyři tisíce kolegů z prvosledových a dopravních hlídek k používání násilného zastavení vozidla neboli pit manévru. Při něm policejní auto s rámem jemně z boku zatlačí do zadní části ujíždějícího vozidla a i ten nejdivočejší pirát silnic bude v té chvíli bezmocný. 

S manévrem, známým zatím spíš z filmů, se na týdenním intenzivním kurzu v Hradci Králové seznamovali právě budoucí instruktoři.

Čtěte také

Násilné zastavení vozidla, nebo-li pit manévr, vypadá na první pohled jednoduše a na poslech docela efektně. Pneumatiky auta ve smyku kreslí na asfalt hradeckého polygonu pravidelný oblouk a stíhaný automobil prakticky okamžitě stojí, otočený o 180 stupňů.

Stojíme u jednoho takového policejního auta s rámem. A na rámu je jen minimum stop po tom, že automobil právě absolvoval několik pit manévrů. Jde totiž o velmi jemný kontakt policejního auta s vozem hříšníka.

To překvapilo i účastníka kurzu a budoucího policejního instruktora tohoto manévru Jaroslava Anděla z Ústí nad Labem.
„Jediné mé zkušenosti s "bouráním" do pronásledovaných vozidel jsem měl z amerických filmů a seriálů. Tak jsem se děsil, že tady do sebe budeme najíždět a mlátit za pomoci rámů. Ale to mé očekávání bylo samozřejmě úplně špatné."

Čtěte také

S tímto druhem zastavení musí například počítat řidiči pod vlivem drog, kteří nereagují na výzvy nebo na jiné pokusy o stopnutí.

Na silnicích je takových řidičů čím dál víc, říká policejní prezident Jan Švejdar.
„Jsou čísla, kde my vidíme, že nám stoupá počet řidičů pod vlivem drog a alkoholu za volantem. A samozřejmě u takových osob těžko předvídat, co udělají. Ta agresivita tam prostě u nich je."

Policejní instruktoři, kterým skončil v Hradci Králové intenzivní týdenní kurz, postupně vycvičí zhruba 4 000 kolegů z prvosledových a dopravních hlídek. Ti budou mít k dispozici přes 800 aut vybavených ochranným rámem.

Čtěte také

„Onen rám slouží k tomu, aby policisté mohli automobilem zahradit cestu nebo odtlačit překážku, což se provádí v souvislosti s krajní nouzí. Když je nutné odstrčit kontejner, vozidlo nebo nějakou jinou překážku. A zahrazení cesty rámem potom slouží k samotnému násilnému zastavení vozidla," popisuje ředitel policejního vzdělávacího střediska v Jihlavě Martin Souček.

Policisté tedy dostávají do rukou zajímavou a účinnou zbraň proti silničním pirátům. Ve velkém ohrožení se ovšem při použití takzvaného násilného zastavení vozu navíc neocitne ani ujíždějící řidič, usmívá se Jaroslav Anděl.
„Mohu říct lidem, kteří to na sebe budou chtít nechat aplikovat, že je to naprosto v pohodě. Je to jako na kolotoči."

Policisté ale doufají, že tento manévr budou muset používat co nejméně.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související