Knížku Dagmar Ruščákové „Alžběta a drak“ o velké lidské naději i síle, pokřtil zpěvák Martin Chodúr

24. listopad 2023

Naší kolegyni Dagmar Ruščákové v rozhlase neřekneme jinak než Dede. Novinářka, publicistka, spisovatelka a divadelnice v letošním roce zcela nedávno naspala a vydala svoji druhou knihu, ale první román s názvem Alžběta a drak. Jak je naším dobrým zvykem, připravili jsme originální rozhlasový  křest a kmotrem nebyl nikdo jiný, než zpěvák Martin Chodúr.

Dagmar Ruščáková po letech odborné žurnalistiky přesedlala z ekonomických textů na psaní o tom, co je jí nejbližší - o lidech a zvířatech. Od roku 2002 do roku 2013 vedla Zvířetník na Neviditelném psu, později vytvořila internetový Dedeník, který stále denně vydává.

Drak, to je síla v nás. Mnozí si zvykli svého vnitřního draka krotit. Neříkám, že je dobré ho nechat vládnout, ale ani ho úplně udupat.
Dagmar Ruščáková, novinářka a spisovatelka

V roce 2013 jí vyšla povídková prvotina Nedopovídky. V roce 2023 potom společenský román Alžběta a drak. Poutavý romantický příběh ženy, která se po krizi v dlouhodobém vztahu snaží znovu poznat sama sebe. Najde víc, než by čekala! Sebevědomí, odvahu, dobrodružství i lásku. S dračicí Brandy pak dokonce i magii. V románu potkáte tolik zajímavých postav z obou světů, že se vám ho nebude chtít opustit.

„Chuť psát u mne nastala už velmi brzy. Někdy v 9 letech už jsem rukou drápala jeden velmi dramatický příběh, napůl pirátský. A vzpomínám si, že jsem došla do jedné dramatické scény a najednou se cosi uvnitř mne vzepřelo a vysvobodila jsem hlavního hrdinu tím, že jeho strážci byli pozváni na švestkové knedlíky a on tak mohl uprchnout.

Čtěte také

„A od té doby jsem psala spoustu věcí. Jako novinářka jsem začala psát profesionálně v oblasti IT a komunikačních technologií. A tuhle novou knížku jsem psala tři roky. Protože ten příběh si mne najednou našel. Ale vůbec jsem nepočítala s tím, že ho vydám.

„Ovšem bylo to tak silné, že jsem musela pokračovat. Moc mne to bavilo, věděla jsem, kam to má dojít, ale nevěděla jsem kudy. Často se mne lidé ptají, jestli jsem já ta Alžběta, hlavní hrdinka. Odpovídám, že nikoliv, Alžběta je lepší. Umí matematiku, je vyšší a štíhlá.

Knížku Dagmar Ruščákové "Alžběta a drak" o lidské naději i síle, pokřtil zpěvák Martin Chodúr

„Ale já jsem chtěla napsat knihu, kterou bych si chtěla přečíst. Kde žena mého věku, které visí na krku šedesátka, nebude jen vhodná oběť pro trestní čin. Nebo babička, který dělá dobré buchty. Ale zažije opravdové dobrodružství a objeví v sobě sílu, o které už ani nepředpokládala, že ji má. A to je ten drak.

Čtěte také

„Každý, kdo má za sebou kus života, tak ví, že sílu musí najít především sám v sobě. Je prima, když máte podporu, ale jsou situace, kdy je člověk sám, a tu sílu buď v sobě najde nebo nenajde. A drak, to je ona síla v nás.

„Mnoho z nás si zvyklo svého vnitřního draka krotit. Až o něm ani neví, protože chceme být hodné a pilné. Ovšem nároky na ženy jsou často protichůdné. Neříkám, že je dobré onoho draka nechat vládnout, ale úplně ho udupat, to také není dobře. A Alžběta přijde na to, že to jde. Je to tedy kniha o naději a také o naší vnitřní síle,“ usmívá se Dagmar Ruščáková.

Dagmar také založila a vede autorské divadlo, je autorkou a režisérkou zatím šesti divadelních her v repertoáru Dedivadla, kde také hraje. Od roku 2011 spolupracuje s Českým rozhlasem, ve svých pravidelných fejetonech hledá neobvyklé pohledy na svět - a vždy se snahou o kapkou optimismu a naděje.

Knížku Dagmar Ruščákové "Alžběta a drak" o lidské naději i síle, pokřtil zpěvák Martin Chodúr

Celé povídání o nové knize Dagmar Ruščákové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související