Karlovarská výtvarnice vytváří ze starých lahví skleněné ozdoby a zve do tvůrčí dílny

12. duben 2024 12:35

Zvuk zvonkohry ze skleněných kroužků dělá v těchto dnech radost návštěvníkům městské knihovny v Lokti. Jde o jeden z exponátů, které vytvořila výtvarnice Dagmar Štrosová ze starých lahví.

Autorka, známá také jako Luckywaste, povýšila recyklaci na umění. Skleněné láhve různých tvarů a barev mění s pomocí invence, pily a sklářské pece na originální šperky, instalace, zvonkohry a jiné objekty. Skleněné prvky také kombinuje s ručně tepanou chirurgickou ocelí. Vznikají tak například originální náušnice.

Není lahev jako lahev

I starou skleněnou nádobu určenou pro „znovuzrození“ je třeba umět vybrat. „Jsou třeba obce v místech, kde byly sklárny a kde lidé nalézají staré lahve, třeba když kopou na zahrádkách. Něco dostávám, něco najdu, a někdy si třeba o něco řeknu v hospodě,“ popsala Štrosová začátek cesty k výrobě uměleckých exponátů.

Na tu se s autorkou budou moci vydat i zájemci v loketské knihovně. V neděli 21. dubna tam připravila od 14:00 tvůrčí dílnu. „Lidé mohou přijít a být součástí toho, jak si vytvoříme velký závěsný skleněný objekt. Budeme zkoumat strukturu skla a vnímat jeho odlesky,“ zve výtvarnice Dagmar Štrosová.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio