Jaká je letošní zima z pohledu množství srážek? Pomohly alespoň trochu zmírnit dlouhodobé sucho?

26. leden 2024 08:09

Zatímco po většinu roku se Česko potýká se suchem, o Vánocích naopak vydatný déšť a tající sníh zvedly hladiny řek na mnoha místech až na povodňové stupně. Jak se počasí promítne do hladin podzemních vod? Právě tyto hodnoty jsou pro hydrology jedním z klíčových ukazatelů, které můžou napovědět, jestli se po několikaletém poklesu hladin situace alespoň o něco zlepší. 

Aktuální informace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.
Situace se opravdu zlepší. Hydrologové zatím letošní průběh zimy považují z pohledu hladin spodních vod za nejlepší za několik posledních let.

Čtěte také

Podle Miroslava Trnky z projektu Intersucho byl příznivý téměř celý rok 2023. A zima, tedy především průběh prosince a ledna, dosud v tomto trendu pokračuje.

Takže aktuálně není nasycena jen půda, ale voda se dostává i do podloží a do hladiny spodních vod po několika letech natolik, že ty dokáží mírně stoupat. Důležité je, že stoupají i hladiny těch hlubokých podzemních vod, u kterých často trvá i několik týdnů, než se srážky projeví, protože podloží bývá vyschlé.

Srážky se často až do hloubky desítek nebo stovek metrů vůbec nedostanou. Ale to tedy není případ letošní zimy.

Poměrně dost vody je také ještě na horách ve sněhu, jaká je letošní zima z tohoto pohledu ve srovnání s jinými roky?
Sněhu je na horách relativně dost, ale ne tolik, kolik by bylo potřeba.

Čtěte také

Tady ty informace už tolik příznivé nejsou. I proto hydrologové odhadují, že na jaře nebude situace tak ideální jako teď. Voda ze sněhu totiž během jara odtává postupně a to jí umožňuje další vsakování do půdy.

Jenže nyní, když prší a do toho jsou teploty nad nulou, tak sníh odtaje rychle a podstatná část vody se v potocích a řekách dostane pryč z krajiny. Ono by samozřejmě bylo potřeba, aby nasněžilo a sníh na horách zůstal. Aby ho byl metr nebo klidně i víc. Ale jestli k tomu ještě tuto zimu dojde, to je otázka.

Jak je vlastně možné, že mluvíme o suchu prakticky pár dní poté, co se hladiny řek zvedly až na nejvyšší povodňové stupně? Jak to jde dohromady?
V první řadě je nutné si uvědomit, že když hovoříme o suchu, tak se to netýká jen našich zahrádek nebo chodníků.

Čtěte také

To je takzvané zemědělské sucho, které popisuje stav několika centimetrů horní vrstvy zemského povrchu. A to alespoň částečně řeší každý větší déšť.

Ale pro posouzení celé situace sucha je zapotřebí zohlednit i stavy spodních vod, ze kterých například pramení řeky nebo potoky. A tam ta situace nebyla vůbec dobrá. Bylo to vidět například v lese, kde dříve často v příkopech podél cest zůstávala voda i dlouho po dešti nebo třeba celý rok. Protože hladina spodních vod, kterou potřebují stromy pro svůj růst, byla vysoko.

V posledních letech ale byly i takové příkopy nebo dokonce i některé tůně prakticky vyschlé. Protože hladina mělké spodní vody zkrátka klesla i o metr či o víc. A to tedy není úplně standardní stav a není to pro přírodu dobře. Teď se to ale naštěstí snad trošku rovná opět do normálu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související