Hradec Králové má svoji první primátorku v historii, zastupitelé zvolili také kompletní vedení města

16. listopad 2022 07:43

Novou primátorkou Hradce Králové je Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu. Do funkce ji zvolilo městské zastupitelstvo na druhé části ustavujícího zasedání. Vůbec poprvé bude stát v čele tohoto krajského města žena. Zastupitelé zvolili také náměstky a řadové radní z TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a ze Změny pro Hradec a Zelených, tedy z uskupení, která se domluvila na vytvoření vládnoucí koalice.

Čtěte také

Primátorkou statutárního města Hradec Králové byla zvolena kandidátka Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu. Získala hlasy 20 zastupitelů.

Pavlína Springerová při volbě neměla protikandidáta. Stejně tak ani 5 koaličních kandidátů na náměstky a dalších 5 na řadové radní.

Nová rada města by podle primátorky měla pracovat týmově. „Budeme chtít, aby neexistovala nějaká problematika resortismu, to znamená, aby si každý náměstek hájil svůj resort. Je to o tom, že chceme spolupracovat. Chápeme, že většina současných problémů spolu nedílně souvisí. A budeme hledat společná řešení, to je naše vize.“

Čtěte také

Zaměřit se nové vedení města chce například na výstavbu dostupného bydlení a obnovu řady míst v centru a na předměstích, pokračuje primátorka Pavlína Springerová. „Chceme klást velký důraz na problematiku dopravy. Je potřeba schválit územní plán a potom je tu řada dalších aktivit. Například potřebujeme dořešit problematiku fotbalového stadionu, respektive multifunkční arény, a další problémy.

Hlavním aktuálním úkolem podle nového prvního náměstka Miroslava Hlouška z ODS, který má na starosti finance, je schválit rozpočet na příští rok, aby nedošlo k takzvanému rozpočtovému provizoriu. „Návrh rozpočtu je vytvořen, to zadání ještě tvořilo minulé vedení města. Jak jsem viděl ten návrh, tak pamatuje na navýšení mzdových prostředků vyplývající z nařízení vlády. A samozřejmě největší položka, se kterou se muselo pracovat při navýšení rozpočtu, je zvýšená cena energií.

Čtěte také

Koaliční smlouvu v Hradci Králové představitelé stran podepsali v pondělí po více než sedmi týdnech od voleb. Uzavření dohody vázlo na podobě gescí a jejich rozdělení mezi strany. Zástupci opozičního hnutí ANO pochybují, zda koalice bude jednotná a stabilní.

„Pokud to vedení upěje, tak to bude zázrak. Ta očekávání jsou v tuto chvíli minimální, za nás mohou jen překvapit. My si samozřejmě přejeme, aby překvapili příjemně, protože nepřejeme Hradci Králové nic zlého, ale naše rozpaky jsou značné, říká zastupitel Denis Doksanský z hnutí ANO.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související