Budoucí vládní pětikoalice v Hradci Králové se dohodla, kdo obsadí posty náměstků na radnici

17. říjen 2022 10:09

Pravděpodobná budoucí primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová z HDK po včerejším večerním jednání uskupení pěti stran oznámila své náměstky. Měli by se jimi stát Miroslav Hloušek z ODS, Lukáš Řádek z TOP 09, Pavel Vrbický z Pirátů, Ilona Dvořáková z hnutí Rozvíjíme Hradec a Adam Záruba za Změnu pro Hradec. 

Jaké by měli mít na starost oblasti, to zjišťoval reportér Jakub Vik, který povolební vyjednávání sleduje.

Čtěte také

Platí, že primátorkou města by se měla stát Pavlína Springerová z HDK, která si vzala na starost školství, krizové řízení, bezpečnost, mezinárodní vztahy a agendu komise místních samospráv.

Jejím prvním náměstkem by se měl stát Miroslav Hloušek z ODS, který má odpovídat za ekonomiku a rozpočet a také za městské organizace. Dalším náměstkem by měl být Lukáš Řádek z TOP 09 se specializací na rozvoj, životní prostředí, dotace a energetiku.

Pavel Vrbický z Pirátů se jako náměstek zaměří na sociální oblast, bytovou politiku, IT technologie a digitalizaci. Ilona Dvořáková z hnutí Rozvíjíme Hradec by měla mít v gesci kulturu a cestovní ruch. A Adam Záruba za Změnu pro Hradec potom investice, územní plán, urbanismus a architekturu, včetně památkové péče.

Všichni náměstci budou takzvaně uvolnění, tedy plně placeni.

Jsou nějaké oblasti, které ještě nějsou vyřešené?

Čtěte také

Ano. Jde o dopravu, majetek a sport. Kvůli tomu se dnes sejdou zástupci ODS a Pirátů, už ne tedy celá pětikoalice.

Podle Pavlíny Springerové z HDK jde o to, zda z oblasti majetku oddělit bytovou politiku, nebo zda má oblast majetku zůstat pohromadě, jako tomu bylo dosud.

Každopádně, co se jmen náměstků primátora týče, tam už by ke změnám docházet nemělo.

Jak je to s řadovými radními?

Konkrétní jména zatím nevíme. Podle Pavlíny Springerové z HDK jsou u některých uskupení nerozhodnuté varianty, kdo by se měl řadovým radním stát. To už je ale věc právě samotných stran, koho na tomto postu budou chtít.

Čtěte také

Rozdělení počtu radních je ale už dané. Všech pět nových radních bude neuvolněných a bez speciálního zaměření na nějakou konkrétní oblast.

Jakube, připomeň, kdy dojde k podpisu koaliční smlouvy.

Mělo by to být v pondělí 24. října v 11:00 hodin dopoledne v hotelu U královny Elišky na Malém náměstí v Hradci Králové. Odpoledne se pak uskuteční ustavující zastupitelstvo města, kde by zvolení zastupitelé měli zvolit celé nové vedení města.

Je to dle zákona nejzazší termín. A do té doby, kromě už zmíněné bilatelární schůzky mezi ODS a Piráty, která proběhne dnes, 

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související