Horko láká k vodě, ale může být i nebezpečné. Jak se chovat při teplotách stoupajícím ke 40 stupňům?

20. červenec 2022 07:32

Tento týden nás čekají opravdu letní teploty. Ve středu by mohlo být až 38 stupňů Celsia. Teplé a slunečné počasí řadu lidí nalákalo na koupaliště. Třeba do Horní Kalné na Trutnovsku, kde zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Tady je teď aktuálně 30 stupňů Celsia, to ještě není až tak vysoká teplota, ale na koupališti už jsou desítky lidí, je tu poměrně plno. A přítomní si užívají chladivou a příjemnou vodu.

Podle provozovatelů koupališť v Královéhradeckém kraji se dá v těchto dnech opravdu očekávat rekordní zájem lidí. Přestože jsou všední dny, tak jsou současně také prázdniny a koupaliště očekávají, že bude plno. Pokud tyto horké dny vydrží.

Vedro může být u vody příjemné, ale může přinášet i zdravotní komplikace. Připomeňme základní pravidla, jak by se lidé měli v takovém horku chovat?

Čtěte také

V první řadě je důležitá opatrnost. Lékaři doporučují dávat si pozor na vysoké teploty jako takové. A je celkem jedno, jestli jste na sluníčku nebo ve stínu. Protože dehydratace vás může zaskočit kdekoliv, nejen na přímém slunečním záření.

Je zapotřebí poslouchat své tělo, vědět o svých případných rizicích. Protože samozřejmě hůř jsou na tom lidé s nějakými zdravotními komplikacemi. Těm může uškodit i to, co by normálně zdravý člověk zvládl.

A dále je velmi důležitý pitný režim. Tekutiny by ovšem neměly být extrémně studené, pouze přiměřeně, aby vás to osvěžilo. Ale zároveň, aby z konzumace studené vody člověk nenastydl. A především by těch tekutin měl být dostatek. A nejlépe pravidelně rozložených po celý den. Tedy pít v menších dávkách, ale častěji.

Čtěte také

Teplo se ale týká i zvířat. Jak se postarat třeba o domácí mazlíčky, aby jim bylo dobře?

Když jsem se ptal veterinářů na to, co v těchto horkých dnech dělat se zvířaty, tak jejich základní rada byla, hlavně nezapomenout zvíře v automobilu, když jdete například na nákup. To by při takto extrémních teplotách nemuselo dopadnout dobře.

Stejně jako u lidí je i u zvířat důležitý pitný režim. Dávat jim pít, aby měla dostatek vody a pokud možno nevodit zvířata na přímé sluneční záření.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související