Tropické dny pokračují, nezapomínejte se napít. Pozor ale na minerální vody a zapíjení jídla

24. červenec 2018

Lukáš Vaníček v naší radioporadně. Tentorát se věnoval hlavně pitnému režimu ze všech možných úhlů pohledu.  

Kolik bychom toho měli denně vypít je hodně individuální. Specialista na výživu Lukáš Vaníček radí, že zvláště teď v létě by to nemělo být méně než litr a víc než 4 litry za den. Pokud máte s pitím problémy, zapomínáte se napít nebo nemáte pocit žízně, mějte stále po ruce plnou sklenici a upíjejte po malých doušcích a často.

Jak poznáme, že našemu tělu chybí tekutiny?
Jedním z ukazatelů je např. barva moči. Pokud je hodně tmavá a zapáchající, pijeme málo. Dalším ukazatelem může být bolest hlavy, nervozita, špatné soustředění.

Pitný režim je důležitý

Kombinace jídla a pití
Pití tekutin při jídle zásadním způsobem zhoršuje trávení. Čím studenější pití máme, tím hůře pro nás. Jediné, co je v pohodě, je popíjení vývaru. Je to teplá tekutina plná mikroživin.

Pokud budeme pít při jídle, tak bychom neměli pít více než 3 dcl. Víc už může trávení negativně ovlivnit. Trochu výjimkou jsou smoothie - neboli mixované ovocné koktejly. Ty jsou složeny z ovoce, vody, oříšků a někdy i proteinového prášku. Vzhledem k tomu, že je mixovaná směs, je i mnohem lépe stravitelná. Záleží ale na kombinaci surovin.

Lukáš Vaníček hovořil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové o pitném režimu

Co ideálně pít?
80 procent pitného režimu by měla tvořit čistá voda. Voda s mátou, to je ideální letní osvěžení místo kupovaných limonád.

Lukáš Vaníček doporučuje například rozmixovat hrstku ovoce (borůvky, rybíz nebo maliny). Vhodný je i nápoj z mladého ječmene nebo zelený čaj. Pokud si koupíte kvalitní sypaný čaj (Lung Ting Shi Feng), tak není potřeba už žádné dochucování.

Zelený čaj, ilustrační foto

Můžete zkusit i domácí ledový čaj. Jednoduše zalije 3 polévkové lžíce sypaného čaje 2 litry vody a nechte asi 1-2 hodiny louhovat.

Zelený čaj je výborný i na hubnutí, proti stárnutí a má prokazatelné protirakovinné účinky. Obsahuje spoustu tvz. katechinů, což jsou látky, které se chovají jako antioxidanty. Ten nejdůležitější je epigalokatechin galát (EGCG).

Co naopak nepít?
Veškeré doslazované limonády, většinu alkoholu, perlivé minerálky kvůli vysokému obsahu sodíku (ani neochucené) a dokonce ani větší množství čerstvě lisovaných ovocných šťáv nebo džusů; pivo má vyšší glykemický index (110) než čistý cukr. A argument pivařů, že doplňují vitamíny skupiny B? Tělo má spoustu práce se zpracováním alkoholu, a tak využití vitamínů bude minimální.

Více o pitném režimu si poslechněte v našem audioarchívu.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související