Festival u Lipna nabídne sportovní vyžití pro všechny věkové kategorie, představí i paralympijské disciplíny

6. srpen 2023 08:00

ČEZ Lipno Sport Festival, to je oficiální název sportovně kulturní akce, která patří k pilířům léta u jihočeské přehrady. Loni přilákala celkem padesát tisíc fanoušků. Letošní ročník se koná od 11. do 20. srpna.

Všechny ročníky osobně prožila tisková mluvčí Lipno Servisu Olga Kneiflová. „Je to něco, na co se těšíme, přestože akcí na Lipně je víc. Sportovně kulturní festival je jedním z vrcholů léta. Lidé se na něj často ptají a rezervují si dovolenou dlouho dopředu,“ říká.

K přehradě letos dorazí předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. Ten pochází z Českokrumlovska, Lipno má rád a zná ho dokonale. Nejvíc ho těší, že se na festivalu propojí svět profesionálních sportovců s amatéry, fanoušků sportu s příznivci kultury a také se prolnou světy zdravých a těch, kteří se musí v životě vyrovnat se zdravotním hendikepem.

Čtěte také

„Jedním ze základních hesel Českého paralympijského výboru je být vidět a kde jinde bychom mohli být vidět než na takové akci. Tam, kde jsou lidi, chceme být i my a šířit naši myšlenku,“ komentuje Zbyněk Sýkora.

Den s paralympijským sportem se uskuteční 15. srpna. „Program budeme postupně zveřejňovat, ale už teď mohu říct, že jsme připravili různé parasportovní soutěže a budeme předvádět různé sporty, třeba handbiky, což jsou kola pro vozíčkáře. A samozřejmě s námi celý den bude plavec Arnošt Petráček,“ dodává Zbyněk Sýkora.

Podle Olgy Kneiflové ČEZ Lipno Sport Festival prakticky nezná věkové hranice. „Akce je opravdu otevřená všem a díky tomu, že nabídka sportů je velmi široká, si každý vybere,“ uzavírá.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související