Duplantis skočil na Zlaté tretře výkon roku 612 cm, Vadlejch vládl oštěpařům

28. červen 2023 05:20

Souboje oštěpařů a oštěpařek, výborný koulař Staněk a především švédský tyčkař Duplantis to byly z pohledu českého atletického fanouška taháky 62. ročníku mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Podruhé v Česku a poprvé v Ostravě se nějaký tyčkař dostal přes šest metrů. V roce 1987 v Praze to byl výkonem 603 centimetrů Sergej Bubka. Teď v Ostravě Švéd Armadn Duplantis přeskočil 612 centimetrů.

Armand Duplantis

Ještě předtím se odehrával souboj oštěpařek. S ostravským publikem se loučila dvojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka Barbora Špotáková. Výkonem 57,23 byla šestá. Vyhrát se opět nepodařilo ostravské rodačce Nikole Ogrodníkové – byla sice nejlepší českou oštěpařkou, ale za vítěznou Japonkou Kitagučiovou a Srbkou Vilagošovou až třetí výkonem 58,84.

Barbora Špotáková se naposledy představila na Zlaté tretře

Daleko se neházelo ani v soutěži oštěpařů. V chladném podvečeru a s točícím se větrem vyhrál Jakub Vadlejch hodem dlouhým 81,93.

A tak nejlepší český výkon má na kontě koulař Tomáš Staněk, který výkonem 21 metrů  a 71 centimetrů vyrovnal svůj nejlepší letošní výkon a skončil třetí za Američanem Crouserem a Novozélanďanem Walshem.

Tomáš Staňek

A spokojení domů odcházeli také diváci, kteří viděli celkem šest rekordů mítinku.

Spustit audio