Drůbežáři v Česku se musí připravit na zásadní změnu. V roce 2027 bude u nás zakázán klecový chov

14. leden 2024 08:21

Už za tři roky zakáže zákon v Česku klecový chov drůbeže. Slepice nemají v klecích podle veterinářů dobré podmínky pro život. Už teď chovatelé na jednotlivých farmách zvažují, jak se na zásadní změnu připravit. Producenti vajec budou muset přejít na chov v halách nebo ve volném výběhu. A především pro malé firmy to může být ekonomicky velmi složitá situace.

Situaci v Královéhradeckém kraji zmapoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Někteří z oslovených producentů vajec se konkrétně nevyjádřili - o zákonu sice vědí, ale ještě se nerozhodli, jak se k nutným změnám postaví. Společnost Agro Měřín, která provozuje drůbežárnu v Semechnicích na Rychnovsku, mailem napsala, že jí změny určitě nějak zkomplikují život, ale že bude potřeba se s nimi nějak vypořádat.

A podobně se na to dívá i Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách na Královéhradecku. Tam budou své klecové haly předělávat a vědí, že to nebude levná záležitost. Třeba společnost ProAgro Nymburk odhaduje náklady na přebudování místa pro jednu nosnici na tisíc korun a počítá s tím, že za rekonstrukci farmy na Kolínsku zaplatí zhruba 200 miliónů korun.

Mají drůbežáři odhad, jak nové podmínky chovu zasáhnou do cen vajec?

Zatím to jsou skutečně jen jejich odhady, ale podle drůbežářů je jasné, že na takové investice si budou muset farmy nějak vydělat.

Čtěte také

Některé si už teď tvoří rezervy cíleně na přestavbu hal, další - především menší - připouštějí, že budou muset skončit, ale zatím to nechtějí zveřejňovat.

Podle odhadů Českomoravské drůbežářské unie změny nepřežije možná až pětina farem, u menších až dvě třetiny. Problém může být právě v tom, že čeští drůbežáři ztratí podstatnou část konkurenceschopnosti. Vedle toho, že je čekají výrazné investice, je tu pro ně totiž ještě jeden zásadní problém: Česko je totiž jedinou zemí, která klecové chovy zakazuje.

Navíc stále bude možné do Česka dovážet levná klecová vejce z Polska nebo ze Slovenska a dalších zemí.

Takže tady nejde o nařízení Evropské unie nebo společný postup více zemí?

Čtěte také

Nejde. Je to čistě a pouze iniciativa českých poslanců, kteří vyslyšeli požadavky ochránců přírody a lidí, podepsaných pod peticí - pro zákaz klecových chovů se sešlo přes 100 tisíc podpisů a v kampani se výrazně angažovaly i některé osobnosti showbyznysu.

V dalších zemích Evropské unie se nic měnit nebude, tam se kampaň proti klecím nezvedla, a právě to, že jde pouze o rozhodnutí Česka, drůbežáře trápí asi nejvíc. Tady na závěr připomenu, že ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL řekl, že nějaký společný postup evropských zemí v tomto směru je v nedohlednu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související