Drůbežářské společnosti se obávají šíření ptačí chřipky. Ta se podepisuje na ceně a nedostatku vajec

13. leden 2023 08:44

Ohniska nákazy ptačí chřipky v několika zemích Evropy ženou ceny vajec nahoru. Nákaza se objevila i v Česku včetně Královéhradeckého kraje, proto nejsou chovatelé drůbeže úplně v klidu. Své o ptačí chřipce vědí třeba v Kosičkách, kde mají v tamním Podniku na výrobu vajec desetitisíce slepic. A před necelými dvěma lety si ptačí chřipkou prošli.

Čtěte také

„Objevila se nám nákaza tenkrát na hale číslo 1, kdy bylo nějakých 60 tisíc nosnic. Začaly mít hlavy dozadu, strnulé postoje, přestaly žrát a pít. Přestaly se tam objevovat vajíčka, viděli jsme, že je tam něco špatně. Jeden uhynulo asi 100 kusů, další už 300, pak 1000, 5000, 10 000 a rostlo to astronomickou řadou,“ vzpomíná říká ředitel drůbežářské společnosti z Kosiček Jan Pozdílek.

I po dvou letech mu při té vzpomínce není úplně dobře po těle. „Lidé začali mít strach o práci, volali zákazníci, jestli je dokážeme zásobovat, když nemáme slepice. Přes den bylo hodně práce, telefon neustále zvonil, ale večer, když jsme přišli domů, tak jsme si teprve uvědomili, co se vlastně stalo. A byl to tedy velmi smutný okamžik.

Letos se nákaza Kosičkám zatím vyhýbá a všichni ve firmě doufají, že to i vydrží. Jen doufat ale nestačí, je nutná důsledná prevence. „Když ošetřovatelky z jedné haly vyjdou, tak se musí jít do šatny převléknout. Máme tady pračku, sušičku prádla, musí se také vysprchovat. A na druhou halu tak jdou relativně sterilní lidé. A když pak jdou na další halu, vše opakují.

Čtěte také

„Tedy je tam takto čistý provoz. Musí lidé vstupovat přes desinfekční vaničky, kam ponoří podrážky bot. Musí tam minutu stát. Máme tady také desinfekční brod pro vjezd vozidel do areálu.“

Podobně důslední jsou i v drůbežárně Semechnice na Rychnovsku. Podle ředitelky marketingu firmy Moniky Jeřábkové i tam dodržují všechna potřebná opatření. „Jsme pod stálou kontrolou veterinární správy a teď ještě víc spolupracujeme s úřady kvůli aktuálním opatřením. Ještě nad jejich rámec jsme zavedli například to, že zaměstnanci nosí roušky uvnitř chovu.

Nejen tato opatření dál zvyšují ceny vajec. Drůbežářské společnosti je teď dokáží nabídnout na trh za ceny kolem šesti korun za kus, cena ale může dál růst.

Čtěte také

A jsme zase u ptačí chřipky, vysvětluje Jan Pozdílek. „Bojím se, že to je časovaná bomba, kdy se zase objeví někde další ohnisko. Protože v Holandsku či Německu těch ohnisek jsou stovky až tisíce. Slepic je tam málo a poptávka po vejcích obrovská.

„Vejce z Polska do Čech dnes vlastně žádná nejezdí, protože směřují tam, kde je hlad po vejcích. A to je právě Německo a Holandsko. Takže vejce dnes v celé Evropě nejsou, jsou čím dál vzácnější a dražší.

V Česku je aktuálně nedostatek především vajec od nosnic v halách, které už ptačí chřipka zasáhla. Čeští drůbežáři přišli o zhruba 15 procent slepic.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související