Dobruška vyhlásila 1. ročník participativního rozpočtu. Cílem je zapojit obyvatele do rozvoje města

30. říjen 2023 08:11

Dobruška na Rychnovsku poprvé připravuje participativní rozpočet. Obyvatelé tak mohou rozhodovat o tom, na co se využije část veřejných peněz. Návrhy mohli lidé zasílat v létě. Nyní vedení města zveřejnilo finálové projekty. O tom, které z nich radnice nakonec zrealizuje, můžou lidé hlasovat od začátku listopadu. 

Čtěte také

V červenci a srpnu lidé posílali návrhy projektů, které by chtěli ve městě vybudovat. Radnice nyní vybrala tři nejlepší.

„Hlavní důvod, proč jsme se rozhodli to zavést, je, abychom vtáhli veřejnost do děje. Protože si myslím, že to je strašně důležité, ukázat lidem, že mají možnost podílet se na rozvoji města,“ říká místostarosta Dobrušky Jan Špaček z ODS.

Podávat návrhy mohli lidé z Dobrušky od července do srpna. Město nyní zveřejnilo tři finálové projekty. „První projekt je takzvané pískohřiště. Je to takový odpočinkový kout pro děti i pro seniory. Druhý projekt je petangové hřiště. To tady chybí. A třetí projekt jsou veřejná grilovací místa. Žadatel navrhl čtyři lokality, popisuje Jan Špaček.

Čtěte také

Vybudovat petangové hřiště uprostřed sídliště napadlo Jana Kalenského. „Já jsem chodil v té Mírové ulici kolem a přišel mi tam nevyužití potenciál té zelené louky, zarostlého hřiště. Ten cíl je, aby se tam lidé mohli potkávat. Abychom trochu rozproudili sousedské setkávání.

Na vybudování projektů navržených v rámci participativního rozpočtu si Dobruška vyčlenila 700 tisíc korun. Občané mají nyní možnost projevit, o který z nich mají největší zájem. „Hlasovat se bude v průběhu listopadu. Pak budeme mít do konce prosince čas na to, abychom to vyhodnotili a schválili radou. V průběhu roku 2024 by došlo k samotný realizaci. Hlasovat mohou občané Dobrušky starší 15 let. První možnost bude papírová, že sem k nám na podatelnu přijdou, vyplní si žádost a budou hlasovat tímto způsobem. Ta druhá modernější možnost je elektronická. Budou moci hlasovat na našich internetových stránkách.

Výsledky hlasování město zveřejní v lednovém vydání Dobrušského zpravodaje. Vítězné projekty by měly být dokončené v následujícím kalendářním roce.

Spustit audio

Související