Dobruška připravuje speciální program v rodném domku F. L. Věka. Ten byl otevřen před 50 lety

7. březen 2022 07:40

Od otevření historické budovy rodného domku F. L. Věka v Dobrušce na Rychnovsku pro veřejnost letos uplyne 50 let. Místo proslavil hlavně televizní seriál, který se částečně točil i v tomto objektu. Tehdy v seriálu hrálo zhruba 180 českých herců a 900 komparzistů.

Jdeme se podívat do sklepa, tady jsem ještě nikdy nebyla. Právě do těchto sklepních prostor, které nejsou běžně návštěvníkům přístupné, nás vede Pavel Štěpán. „Zde připomeneme rekonstrukci domku, různé průzkumy, které tady proběhly, a co se vlastně s touto stavbou bude do budoucna dít.“

Čtěte také

„Protože je zapotřebí rekonstruovat střechu, v trámech je zřejmě dřevomorka. A na roll-upech, které jsou momentálně ve výrobě, bude ve sklepení tento projekt představen.

Jdeme se podívat ze sklepa nahoru, do takzvané filmové části F. L. Věka, protože domek je otevřený pro veřejnost už 50 let. „V roce 1972 byl slavnostně otevřen.

Procházíme chodbou, která byla vidět i v televizním seriálu. Co se tady teď, při příležitosti výročí, chystá? „Celá ta záležitost by měla mít dvě části. Jedna se bude odehrávat tady, přímo v domku, kterým už prošly desetitisíce lidí. Protože to mělo i veliký národní ohlas po sovětské okupaci v roce 1968.

Od otevření historické budovy rodného domku F. L. Věka v Dobrušce uplyne 50 let

„A bylo vůbec velikým štěstím, i když se na seriálu cenzura značně vyřádila, že cyklus tehdejší Československá televize odvysílala.

Jak se bude výročí připomínat?

Čtěte také

„Jednal jsem s fundusem České televize a budeme mít zapůjčeno osm, možná až deset originálních kostýmů, které byly součástí seriálu. Ten seriál je samozřejmě celý černobílý a nikdo ty kostýmu, ovšem kromě filmového štábu, zatím v barvě neviděl.

Kostýmy, to je jedna veliká záležitost. Co dalšího ještě návštěvníci uvidí? „Určitě bude velice zajímavé, že jsme oslovili herce, kteří v seriálu hráli. Hovořil jsem telefonicky s panem Jaroslavem Satoranským a návštěvu nám neodmítl. I když zatím žádný termín nepřislíbil.

Čtěte také

„Druhá zajímavou záležitostí je, že bude možné shlédnout fotografie pana Ladislava Martínka, který natáčení seriálu v Dobrušce fotografoval, když mu bylo 14 let. A ty snímky zatím také neměla veřejnost možnost spatřit.

Na přípravě slavností 50. výročí otevření rodného domku F. L. Věka v Dobrušce mají organizátoři zhruba dva měsíce. Lidé si budou moci vše prohlédnout na vlastní oči od 1. května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související