Dal 2 góly Italům a visel na plotě. To vás vtáhne do atmosféry, vzpomíná Petr Rada

Hostem v pořadu Setkání u mikrofonu byl fotbalový trenér Petr Rada, který působil i v Liberci a Jablonci nad Nisou a aktuálně je trenérem Dukly, kde svou kariéru fotbalisty začínal.

Čtěte také

Na úplný úvod rozhovoru si Petra Rada přál pozdravit fotbalové fanoušky Liberce i Jablonce nad Nisou. „Kraj na severu Čech mi zůstal pod kůží. O to je to pro mě příjemnější oběma těmto klubům fandit v lize. Jsou to dobře vedené kluby a v naší lize zanechávají dobrou stopu,“ vzkazuje.

Hlavním tématem povídání byla trenérská činnost, ale hráčská kariéra Petra Rady je vyšperkovaná jedenácti reprezentačními starty za Československo.

„Jsem hrdý, pyšný, protože jsem nebyl žádný fenomén fotbalu, že bych to měl dané od Boha jako někteří hráči, musel jsem si to vydřít. Měl jsem prakticky štěstí, že jsem mohl přijít do Dukly, kde jsem zažil spoustu vynikajících fotbalistů, s kterými jsem určitou dobu hrál,“ vzpomíná Petr Rada.

„Musím Dukle poděkovat, protože mě dostala do velkého fotbalu a prakticky i do reprezentace, kde jsem určité období působil. Takže to, co jsem si vysnil, se mi splnilo a jsem za to rád. A musím poděkovat svým trenérům, kteří mi dali tu šanci,“ dodává s pokorou.

Během reprezentační kariéry se Petru Radovi povedly dva góly na pražském Strahově v zápase s Itálií. Střelec po nich, jak si redaktor Pavel Petr jako fanoušek pamatuje, visel na plotě…

„Pro mě to byla čest, protože to, myslím, bylo proti úřadujícím mistrům světa. Já to prožívám všechno trošku jinak, než obyčejní hráči. V té době jsem udělal něco, co asi nebylo na pořadu dne, i když se radovali všichni. Mně to v tu chvíli tak nabudilo! A když jsem viděl, kolik tam bylo lidí? 35 000? To vás vtáhne do atmosféry! Nelituji toho a nebudu,“ popisuje událost.

Jaká byla jeho činnost v zahraničí? Patří k fotbalovým zápasům emoce? A jak fotbalový trenér odpočívá? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související