Dagmar Ruščáková: Tam kde přebývají míčky

7. leden 2024

Dvě ušaté psí hlavy mě napjatě sledují. Nejdřív šťouchám pohrabáčem pod kamny. Potom pod sporákem. V jídelně odsunuju od stěny křesla. Přecházím do dalších místností, mé chlupaté obecenstvo těsně za mnou. Kruci, přece tu někde musejí být? Vždyť dbám na to, aby je nenosili ven! 

Lezu po zemi a nahlížím pod nábytek. Nic. Je to jasné. Míčky opět zmizely do své skryté dimenze - jiné vysvětlení nevidím!

Čtěte také

Musím uznat, že jiné psí hračky to nedělají. Zcela klasicky se povalují tam, kde psům odpadnou od tlamy. Na zahradě se promění v bahnité hnusy, které se nejen neztratí, ale psi je zase radostně nosí domů. Venkovní míčky se také chovají více méně předvídatelně. Ačkoliv je zahrada plná keřů, obvykle se dají dohledat. Jeden z nich třeba můj muž našel při podzimním rytí zahrabaný v záhoně.

O některé z míčků pak přicházíme vlivem gravitace. Ari je miluje, ale zároveň je oddaná své úloze hlídačky. Občas to kombinuje tak, že běží kolem plotu a štěká s míčkem v tlamě. Když doběhne k dolní bráně, míček vyplivne, aby jí bylo lépe rozumět. Je to tam ve svahu, takže pokud si nedá pozor, míček se odkutálí pod bránou přes cestu až do sousedova živého plotu.

Nepříjemné, ale žádná záhada.

Tam kde přebývají míčky

Vstup do jiné dimenze tedy mají míčky především v domě. Jsem už zkušený hledač a dům zase tak velký není. Přesto míčky v jednu chvíli viděné v tu druhou prostě zmizí. Už jsem pochopila, že nemá cenu to s hledáním přehánět. Přijde chvilka, kdy se některý ze psů najednou objeví v kuchyni a co to nemá v tlamě? Míček, který jsem dokázala hledat klidně i týden!

Momentálně v jiné dimenzi trčí žlutý míček a jeden z bleděmodrých. Takže čekám, kdy se vrátí na náš svět. Představuju si, jak míčky vymetají vzdálené konce vesmíru a potkávají tam věci, které se ztratily pro změnu mně. A tiše doufám, že jednoho dne... psi přinesou třeba peněženku, která mi někam vysublimovala už před několika týdny!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.