Co hodina, to výjezd k mimořádné události. Takový rok mají za sebou hasiči Královéhradeckého kraje

3. únor 2024 08:02

Hasiči v Královéhradeckém kraji mají za sebou náročný rok. Celkem museli v loňském roce řešit 8 500 událostí, což je v průměru víc než 23 denně. A právě tohle číslo rok od roku roste. Další informace má reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Ve srovnání s rokem 2022 je to číslo vyšší o 337 událostí, když to ale srovnáme třeba s rokem 2016, tak je to už 2600 případů navíc. Přibývají výjezdy k dopravním nehodám, únikům nebezpečných chemikálií, ale v loňském roce nejvíc vzrostl počet výjezdů k technickým haváriím. Těch bylo v kraji téměř 5 000, asi o desetinu víc než vloni.

Naopak ve srovnání s předchozími třemi lety výrazně zeštíhlela kolonka Ostatní mimořádné události - v posledních třech letech v ní byly stovky případů souvisejících s covidem nebo s pomocí uprchlíkům z Ukrajiny. Letos tam svítí číslo 1, tedy jediný případ, označený jako Ostatní mimořádná událost.

Čím se dá popisovaný nárůst vysvětlit?

Podle hasičů třeba do značné míry počasím - hodně výjezdů měli v kalendářním roce hasiči v roce 2023 kolem Vánoc, kdy jim práci přidělalo počasí. Silný vítr, sníh a pak rozvodněné řeky, které působily lokální povodně, se postaraly o desítky výjezdů.

Čtěte také

S počasím může souviset i statistika dopravních nehod, kterých bylo také meziročně více, naopak ubylo požárů jako takových, z celkového počtu výjezdů tvořily požáry jen desetinu. Požáry v kraji ale působily značné škody, v součtu za celý kraj to bylo za téměř 130 miliónů korun, čtyři lidé také při požáru zemřeli.

Ještě snad můžeme srovnat výjezdy podle okresů, nejvíc je jich na Hradecku a na Trutnovsku, následuje Náchodsko, Rychnovsko a s velkým odstupem nejméně práce měli hasiči na Jičínsku.

Jaký bude podle hasičů letošní rok?

Počet výjezdů se předvídat nedá, každopádně hasiči budou znovu připraveni - třeba i proto, že v loňském roce doplnili svou techniku 19 defibrilátory, termokamerami nebo 15 velkými cisternovými stříkačkami.

A investovat do techniky mají v plánu i letos, mimo jiné další 3 velké cisternové stříkačky nebo jednotku dekontaminace. Stárnoucí, ale pořád funkční a spolehlivou techniku, přitom profesionální hasiči předávají jednotkám dobrovolných hasičů v jednotlivých obcích kraje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související