Během Světového poháru ve vodním slalomu se do vody nebojácně vrhli i sami zrakově postižení

14. červen 2022

Nevidomý fanoušek usedl po třech týdnech opět na tribuny. Třináct zrakově postižených milovníků sportu přišlo společně s rodinami a přáteli podpořit v sobotu 11. 6. Světový pohár ve vodním slalomu. Sportovní událost, kterou celý víkend moderovali Miroslav Lenc a Daniel Stach, opatřil speciálním doprovodným komentářem pro nevidomé moderátor Českého rozhlasu Radiožurnál Martin Charvát.

Fanoušci z řad zrakově hendikepovaných si zážitek tentokrát vychutnali doslova na vlastní kůži, kajakářům totiž fandili pár metrů od vody hned z první řady. Díky Českému svazu kanoistů navíc vodu v kanále okusili i dva zvídaví nevidomí diváci – Matěj Žaloudek a Nicole Fryčová.

Nevidomý fanoušek na SP ve vodním slalomu

Světový pohár ve vodním slalomu přinesl tentokrát zrakově hendikepovaným nejen jedinečný zážitek, ale i finanční pomoc do sbírky Světluška. Všechny závodníky, kteří čistě projeli branku číslo 11, jíž pořadatelé označili tagy #sviticibranka a #gatefortheblind, totiž Světluška požádala o dar v hodnotě 5 euro/100 korun na podporu sporu zrakově postižených. Nadace ČEZ následně částku zdvojnásobila a Světluška tak získala na podporu sportu zrakově hendikepovaných 77 658 Kč. „Děkujeme všem kajakářům a kanoistům za čisté průjezdy svítící brankou, Českému svazu kanoistů za to, že s tak senzačním nápadem přišel, a Nadaci ČEZ samozřejmě za to, že částku zdvojnásobila,“ doplňuje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Aktivně se poprvé zapojili i samotní nevidomí. Do proudu řeky se v neoprenech a za doprovodu trenérů odvážili Nicole Fryčová a Matěj Žaloudek. Ti na vlastní kůži okusili, jak vypadá trať, co dokáže voda a jak vypadají branky, kterými závodníci projíždějí. Na závěr se oba ještě posadili do dvojkajaku a sjeli si kus trati v cíli závodu. Zážitek ale čekal i na veřejnost. Ta mohla podpořit Světlušku jízdou na kanoistickém trenažeru, Nadace ČEZ pak výkon účastníků proměnila ve finanční dar Světlušce v celkové výši 51 594 Kč. „Moc děkujeme všem, kteří se ve prospěch Světlušky a zrakově postižených zapotili. Finálovou minutu před ukončením akce jel dokonce i šéf zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan,“ váží si přízně diváků i samotného Českého rozhlasu Drastichová.

Nevidomý fanoušek na SP ve vodním slalomu - předávání šeku Světlušce
Spustit audio