Zvon Augustin na Bílé věži má zase srdce jako zvon. Stačily na to šikovné ruce, kočka a běžné nářadí

26. srpen 2022 08:00

Obavy hradeckých zvoníků z Bílé věže se nenaplnily. Nejstarší funkční zvon v České republice Augustin není poškozený a k opravě vychýleného srdce stačilo pár desítek minut. A práce nebudou ani drahé, do Hradce Králové dorazí podle všeho faktura na jednotky tisíc korun. 

Čtěte také

K opravě byl zapotřebí teleskopický hliníkový žebřík, normální by se do Bílé věže těžko dostával. A potom brašna s úplně obyčejným nářadím. Především sadou klíčů.

K tomu šikovné ruce a zkušenosti Adama Bogoče z Karviné. A takzvaná kočka, jakýsi mechanický naviják, který srdce zvonu nadlehčil.

Po pár minutách je jasno, že s Augustinem se naštěstí neděje nic zásadního. Že bude stačit v uvozovkách jen výměna několika šroubů a jemné doladění.

Ulevilo se i jednomu z hradeckých zvoníků Davidu Kafkovi. „Kdyby to byla vážná oprava, tak nebudeme zvonit velmi dlouho a budeme pod nějakým zvláštním památkovým režimem.“

Čtěte také

Variant, co se zvonem mohlo být, byla celá řada. A práce, které takto trvaly jen pár desítek minut, by se mohly protáhnout na dny.

To nikdy nevíte, říká Adam Bogoč. „Už večer, když jde člověk spát, tak ho napadají katastrofické scénáře. Jak je prasklé ložisko a celé to za chvíli spadne a podobně. Až po to, co bylo dnes. Že se jednalo ve výsledku o naprosto pohodovou záležitost.

„Je to ale krásné, dělat Augustina v Hradci Králové a Zikmunda v Praze, to je něco, co se každému nepoštěstí. Jsem vděčný za to, že jsem tuhle příležitost dostal.

Čtěte také

Šrouby jsou na místě a teď ještě srovnat vychýlení srdce. Adam Bogoč vše konzultuje s Davidem Kafkou. Nakonec se oba odborníci shodli a po dalších několika minutách se mohl Augustin znovu rozeznít. Zatím jen zkušebně.

„Ta dopadová plocha je jeden bod na jedné i druhé straně. Je to skvělé a můžeme končit, pochvaluje si David Kafka.

Naostro uslyšíte zvon Augustin z Bílé věže v Hradci Králové už v neděli 28. srpna v 18:00 hodin. Na svátek svatého Augustýna.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související