Zpívající lípa z Telecího soutěží o strom roku. Svou dceru má v novoměstské nemocnici

Mezi stromy, které se letos uchází o titul Evropský strom roku, je i Lukásova nebo také Zpívající lípa v Telecím ve Žďárských vrších. 

Stáří památné dřeviny je odhadováno na sedm století. Strom už poskytl nespočet potomků - zpívající lípy rostou na několika místech na Vysočině, ale i v Čechách, v Praze nebo dokonce v zahraničí v Rakousku či v Británii. 

Novoměstská nemocnice

Jedna z nich roste v areálu novoměstské nemocnice, kde byla zasazena jako Lípa milénia. Před více než 20 lety ji pomáhal sázet Jaromír Černý, předseda Novoměstského okrašlovacího spolku: „V Telecím ty končiny se držely houževnatě nekatolického vyznání a v těch časech to bývalo pronásledováno. Stalo se to, že lípa už tenkrát, to bylo v 17. století, byla velká, uprostřed měla dutinu a v té dutině sedával dědeček z vedlejšího statku a opisoval žalmy a u toho si je prozpěvoval. Takže se občas z lípy ozývalo zpívání a proto dostala tento název.“ 

Jaromír Černý, předseda Novoměstského okrašlovacího spolku

Poměry pro lidi nekatolického vyznání později změnil Toleranční patent Josefa II., proto mohla v Telecím, kde Zpívající lípa roste, vzniknout modlitebna. „Bylo to ale tolerování, ne uznání, proto ta modlitebna se musela postavit na kraji obce, nesměla mít věž, zvonici a vchod musel být od polí, takové byly tenkrát podmínky,“ říká Jaromír Černý.

Strom milénia

Do parku nemocnice v Novém Městě na Moravě se dcera Zpívající lípy dostala v roce 2001 jako Strom milénia. „Iniciativa vyšla od pana Jiřího Junka z výzkumného ústavu lesnictví a myslivosti a na tu zareagovalo lesnické učiliště. Jeho ředitel se se mnou spojil a já jsem to uvítal. Od majitele Lukásova statku pana Petra Dvořáčka jsme získali stromek, a začali jsme hledat místo. Abych pravdu řekl, to byla věc nejsložitější. Zasadit strom ve městě, to není tak jednoduché, zvlášť musíte hledět kdo je majitelem pozemku, aby tam nebyly sítě a strom měl patřičné místo, pak to jde,“ vysvětluje předseda Novoměstského okrašlovacího spolku. 

Po peripetiích s několika místy, která se ukázala jako nevyhovující, lípě nabídl prostor nemocničního parku tehdejší ředitel Zdeněk Kadlec. Lípa od té doby vyrostla, pan Jaromír Černý se k ní chodí občas podívat, zvlášť na jaře. „Už se na to třesu, aby bylo jaro, to víte, že krásně voní,“ usmívá se.

Její mateřský strom, Zpívající lípu z Telecího, která letos zastupuje Českou republiku v anketě Evropský strom roku, můžete hlasovat ještě do pondělí 28. února zde.

Spustit audio

Související