Získá zámek v Novém Městě nad Metují zahraniční kupec? Stát nemá na odkoupení národní památky peníze

31. leden 2024 09:44

Česko nemá peníze na odkoupení zámku v Novém Městě nad Metují a nepočítá s jeho převzetím. Ministr kultury to při společné schůzce řekl hejtmanovi Královéhradeckého kraje a starostovi Nového Města nad Metují. Podrobnosti doplní reportér Tomáš Lörincz.

O případném prodeji novoměstského zámku českému státu se poprvé začalo mluvit v roce 2019, co se od té doby změnilo?
Hlavně to, že se pravděpodobně našel soukromý kupec.

Čtěte také

Alespoň to říkají zástupci radnice v Novém Městě nad Metují. Podle nich jde o zájemce ze zahraniční, který má o národní kulturní památku zájem.

Před těmi téměř pěti lety nabídl vlastník novoměstského zámku - Joseph Michael Bartoň-Dobenín areál státu, který má předkupní právo, tehdejší vláda ale odpověděla stejně jako ta současná - nejsou peníze.

Zámek je už teď v soukromých rukou, koupil by ho znovu soukromník. Proč se toho zástupci novoměstské radnice a Královéhradeckého kraje obávají?
Mají prý informace o tom, že by potenciální nový majitel mohl areál zámku uzavřít pro veřejnost. Zámek je přitom přímo v centru Nového Města nad Metují, třeba i do zahrad jsou místní i turisté zvyklí pravidelně chodit. To by se po změně vlastníka prý mělo změnit.

Čtěte také

Jestli je to ale pravda jisté není, protože majitel zámku situaci odmítá komentovat, takže zatím můžeme jen spekulovat, jestli je případný prodej areálu už domluvený, a nebo o tom, jestli skutečně nový vlastník uvažuje o uzavření objektu. Stejně tak není známá přesná cena zámku - podle dříve zveřejněných informací se cena pohybuje ve stamilionech korun.

Existuje šance, že se v nejbližších hodinách nebo dnech dozvíme víc?
Ano. Ve čtvrtek by se totiž hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS a jeho stranický kolega, starosta Nového Města nad Metují Milan Slavík, měli sejít s majitelem zámku, během pátku potom slíbili vydat společné stanovisko. Takže nezbývá než čekat.

Zámek Nové Město nad Metují
je součástí městské památkové reservace a nachází se v západním rohu náměstí. Byl postaven společně s městem, původně jako pozdně gotický hrad, který měl město chránit. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. Kámen položil sám Jan Černčický z Kácova, majitel panství.

Spustit audio

Související