Ženy své pití často skrývají. O závislosti mluvte doma otevřeně, radí adiktoložka

30. prosinec 2014

Co je nejčastější příčinou alkoholismu u žen? „Vznik a rozvoj závislosti je velmi komplexní. Alkohol uvolňuje úzkost, pomáhá ženám nebýt v napětí, zapomenout na rodinné konflikty a stresové zážitky,“ vysvětluje adiktoložka Kateřina Sklenářová Francová, vedoucí poradny Centra ALMA, která pomáhá ženám vyhrát nad závislostí. Proč odpor k alkoholu nemusí před závislostí uchránit? I na to odpovídala v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Zranitelnost ženské role

Nový rok vítáme častokrát se sklenkou v ruce, dokážeme ale rozpoznat chvíli, kdy jsme na alkoholu závislí? „Když pití přechází určitou mez, vadí v běžném životě, ovlivňuje psychiku a zdraví, mění denní rytmus a nezvládá se tolik povinností,“ vysvětluje.

Závislost na alkoholu má u žen svá specifika. „Ženy jsou vůči nadměrným dávkám alkoholu zranitelnější, mají jiné vzorce užívání, což je dáno tím, jakou roli si ve společnosti nesou,“ upozorňuje. Ženy jsou také matky a jejich pití je veřejností vnímáno hůře.

Čtěte také

„Mnoho žen své pití skrývá. Mnohdy si toho rodina všimne až pozdě, kdy už je závislost rozvinutá,“ podotýká. V takovém případě je podle ní potřeba o závislosti otevřeně hovořit. „Rodina problém závislého mnohdy maskuje, tím ho ale paradoxně udržuje,“ dodává.

Ke studiu adiktologie ji přivedla osobní zkušenost v rodině. „Baví mě odhalovat s klienty jejich příběhy, dávat jim doporučení, jak se zachovat, aby z té situace vyšli co nejlépe,“ říká.

Co je spouštěčem alkoholismu u žen? Jak může zaměstnavatel pomoci zaměstnankyni v boji proti závislosti? Poslechněte si celý rozhovor. 

lidé, kteří pijí, si problém popírají, nechtějí si ho připustit, vysvětluje adiktoložka
autor: prh
Spustit audio

Související