Zemi zřejmě zasáhne silná magnetická bouře. Vidět bude i polární záře

1. prosinec 2023

Na Zemi má v pátek dorazit silná magnetická bouře ze Slunce, upozorňují předpovědi vědců amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru. Podle vědců může vypadávat spojení se satelitní navigací. Výpadky mohou postihnout také některé druhy radiových spojení nebo zbrzdit satelity na nejnižších oběžných drahách. A na obloze může být dokonce vidět polární záře i v místech, kde běžně k vidění není.

Sluneční bouře se podle vědců dá předpovídat jen několik dní dopředu, a to podle pozorování slunečních erupcí.

Čtěte také

Záření z erupce k nám doletí za několik minut, proudy částic, resp. geomagnetická bouře, jsou pomalejší a trvá jim to někdy i několik dní. Jsou ale různě rychlé a jedna může dohonit druhou. Podle vědců se to těžko předpovídá, proto tomu říkají vesmírné počasí. 

Když částice ze Slunce dorazí k Zemi, jsou elektricky nabité a mohou působit na zemské magnetické pole – podle toho, jak rychle a pod jakým úhlem se přiblíží.

Měnící se magnetické pole může rušit spojení a také elektromagnetickou indukcí vyvolat elektrické proudy i tam, kde bychom to nečekali. 

Víc si poslechněte v rozhovoru Lukáše Matošky a Heleny Berkové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.