Zemědělce čekají těžké časy. Jejich práci komplikuje zejména výrazný nárůst cen nafty nebo hnojiv

8. březen 2022 08:02

Výrazný nárůst cen paliv nebo třeba hnojiv může v příštích měsících výrazně ovlivnit práci zemědělců. Pro některé z nich znamená zdražení klíčových surovin miliony korun navíc. A šetřit prý podle nich není kde. Téma pro reportéra Václava Plecháčka, který se zaměřil na zemědělce v Královéhradeckém kraji. 

Existuje jedna konkrétní věc, které se zemědělci nejvíc obávají?

Mluvil jsem se zástupci několika velkých zemědělských družstev a podle nich je problémů celá řada. První je samozřejmě cena nafty. Například Zemědělské družstvo Všestary potřebuje ročně zhruba 400 tisíc litrů.

Čtěte také

Je tak snadné spočítat, co nárůst ceny třeba o 10 korun na litr pro tohle družstvo znamená. Zásoby má družstvo na několik dnů.

Jediným řešením je podle vedení firmy šetření, zrovna u nafty ale těch možností skutečně mnoho není. V úterý 8. března pravděpodobně proběhne schůzka s jednotlivými řidiči, probírat se budou možnosti, jak spotřebu paliva snížit.

Podobné je to i jinde, momentálně je jakýsi klid před bouří - zdražení nafty zemědělci naplno pocítí ve chvíli, kdy naplno začnou jarní práce. Předseda Družstva vlastníků v Polici nad Metují se dokonce obává toho, že nafty nebude dostatek.

Zemědělce trápí třeba i zvýšení cen hnojiv. Jak je výrazné?

Čtěte také

Některé ceny jsou až třikrát vyšší než před několika měsíci. Týká se to například ledku, který se doporučuje především k regeneračnímu hnojení ozimů, k přihnojování obilnin, jetelovin, cukrovky, krmné řepy, máku, nebo kukuřice. Prudké zdražení přišlo už loni, dlouho se ledek amonný kupoval za zhruba 4 500 korun za tunu, teď je to kolem 15 tisíc. Dusíkatých hnojiv obecně může být nedostatek.

Pokud se na jaře rostlinám hnojiva nedodají, může to podle zemědělců zásadně ovlivnit výnos a v konečném důsledku i ceny potravin.

Co zdražení zmiňovaných surovin znamená pro cenu zemědělských produktů?

Čtěte také


Jejich cena roste, především tedy rostlinných produktů. Znásobila se třeba cena pšenice a dalších plodin.

Méně rostou ceny u živočišných produktů - například mléka nebo masa. Řada zemědělců přitom nemá přímý vliv na ceny svých produktů, často jsou totiž vázaní na ceny na burze.

Nezbývá jim tak čekat, jak se situace v Evropě, popřípadě na celém světě, bude dál vyvíjet.

Spustit audio

Související