Ze zanedbaného lesa chtějí mít park. Dobrovolníci v Pardubicích U Trojice sází ovocné stromy

29. duben 2024 10:15

Přírodní lokalitu U Trojice v Pardubicích ozvláštnily další staré odrůdy ovocných stromů. Před dvěma lety začali dobrovolníci opuštěné a zanedbané místo uklízet a proměňovat, aby se z něj stal lesní park. Teď sázeli hrušně a jabloně.

„Chceme zde vytvořit spíše přírodní prostředí pro krátkodobý pobyt či relaxaci, místo vhodné pro procházky. Dáváme přednost přirozené vegetaci, louce s tradičními odrůdami stromů,“ řekl Vítězslav Haupt z Okrašlovacího spolku U svaté Trojice.

Opuštěný výměník

V odlehlé lokalitě bylo v 80. letech zahradnictví, které zaniklo, a zůstal pouze výměník. Z něj je teď ruina bez střechy, oken a dveří a pomalovaná graffiti. Kolem se neřízeně rozrostly hlavně akáty a javory. Lidé tam navozili odpad a vznikly tam černé skládky. Oblast je obklíčená železniční trati, frekventovanou silnicí první třídy, nedaleko je rafinérie Paramo, často bývá její výroba cítit ve vzduchu.

Dobrovolníci vysazují v pardubické lokalitě U Trojice ovocné stromy

Blízko jsou chatky se zahrádkami, ale i ubytovny a také protialkoholní záchytná stanice. „Odvezli jsme odsud množství sutě, 25 tun napuštěných pražců, 100 metrů krychlových nepotřebných věcí, které byly i nebezpečným odpadem,“ řekl Haupt.

V lesíku jsou už vyčištěné cesty, postupně spolek odstraňuje nálety a také sází stromy, letos přibyla dvacítka hrušní. „Všechno to jsou zajímavé staré odrůdy, vysokokmeny. Jeden strom bude nadstandardní velikosti, jedná se o holandskou odrůdu Notářovo, která patří ke starým a velmi zajímavým odrůdám. Může mít korunu a kmen pět, šest metrů vysokou,“ řekl Haupt, který je povoláním dendrolog a o staré odrůdy se zajímá.

Pardubické moruše

Les postupně proměňuje svoji podobu, loni tam spolek vysázel pět desítek moruší bílých. „Je to v Pardubicích tradiční strom, ve Svítkově je ulice U Moruší. Jsou na Dukle, na Studánce je morušová alej,“ dodal Haupt. Kromě ovocných stromů by v lese rád vysázel stromy, které jsou typické pro Polabskou nížinu, například černé topoly.

Místo má spolek pronajaté, díky tomu může lokalitu zvelebovat. Tři čtvrtiny patří Státnímu pozemkovému fondu a čtvrtina městu Pardubice. Na výsadbu se mu daří získávat dotace. Další práce ještě U Trojice dobrovolníky čekají. Například by tam mohly být sochy, z bývalého výměníku by se pro menších opravách mohla stát plocha pro legální tvorbu autorů graffiti, dodal Haupt.

Spustit audio

Související