Zápotočný trefil v nastaveném čase tři body pro Liberec

11. září 2012

Fotbalisté Liberce po dvou bezbrankových remízách doma vyhráli. Díky gólu Tomáše Zápotočného z trestného kopu ze třetí minuty nastavení porazili ve 20. kole Gambrinus ligy Ostravu 1:0. Rozhodčí nechal standardní situaci dvakrát opakovat, obránce Baníku Besta kvůli předčasnému vyběhnutí dostal nejprve žlutou a pak i červenou kartu. Slovan má v čele tabulky desetibodový náskok před Teplicemi, které čeká v neděli duel v Plzni.

Na kvalitním trávníku začali sice ofenzivněji domácí, ale k vážnějšímu zakončení je ostravští fotbalisté nepustili. Hosté čekali na rychlé brejky, ale na polovinu Liberce se dostávali i po kombinačních akcích. V páté minutě nepříliš jistým zákrokem nabídl Liberci šanci brankář Raška, ale domácí toho nevyužili. Naopak na druhé straně po Čížkově uvolnění pohotově vystřelil Magera, gólman Čech však odvrátil míč na roh. Podruhé se vyznamenal o šest minut později, když Čoupek namířil svou střelu k tyči, ovšem Čech byl opět jistý. Liberečtí mohli těžit z nebezpečných standardních situací, ale při střelbě byli hodně nepřesní. Těsně před půlhodinou hry podržel domácí tým potřetí Čech, když zlikvidoval pokus Bystroně, který střílel v pádu po dlouhém autu. Na druhé straně vystrašila ostravského brankáře tvrdá rána Janů, míč ale mířil jen do boční sítě. Deset minut před přestávkou předvedl Liberec povedenou akci. Abrahám s Dortem připravili příležitost pro Holendu, ten udělal "hokejový" blafák i brankáři, ale trefil opět jen boční síť.

První vážnější akcí po přestávce byla Abrahámova střela, kterou ještě tečoval Dost, ovšem Raška stačil včas zareagovat. Hosté hráli agresivněji, bezpečně likvidovali útočnou snahu Slovanu a do vážnějšího tlaku jej nepustili. Necelých dvacet minut před koncem měli Severočeši velké štěstí. Čech jen vyrazil Lukešův centr k Lesákovi, jeho dělovku stačil liberecký brankář ztlumit, od země putoval míč do břevna a až poté jej Čech zkrotil. Když ve slibné šanci namířil nepřesně pět minut před koncem i Holenda, byli už hosté blízko zisku bodu. O ten však přišli v nastaveném čase. Nejdříve nechal rozhodčí Šedivý opakovat trestný kop a za předčasné vyběhnutí ze zdi ukázal Bestovi žlutou kartu. Když se poté situace opakovala, dostal Besta červenou, napotřetí propálil Zápotočný míč mezi nohama Bystroňovi a vstřelil jediný gól zápasu.

Slovan Liberec - Baník Ostrava 1:0 (0:0)

Branka: 90.+3 Zápotočný
Rozhodčí: Šedivý - Filípek, Hojsík. ŽK: Bílek - Staněk, Metelka, Raška, Besta. ČK: 90.+2 Besta
Diváci: 5072

Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek (58. Pospěch), Bílek (73. Hodúr), Abrahám, Pudil - Holenda, Dort (85. Hamouz). Trenér: Lavička

Ostrava: Raška - Lesák, Klimpl, Besta, Čoupek - Lukeš (79. Mišinský), Bystroň, Metelka, Staněk, Čížek (69. Tomašák) - Magera. Trenér: Hapal

autor: ala
Spustit audio