Začal závod Okolo jižních Čech. Cyklisté projíždějí vesničkami a městy Jihočeského kraje

11. září 2021 06:55

Jihočeským krajem projíždí etapový cyklistický závod Okolo jižních Čech. Na startu je téměř 140 závodníků, kteří se prokousávají zvlněným terénem okolo rakouských hranic. Centrum závodu je v Jindřichově Hradci.

Začínalo se ve čtvrtek v Jindřichově Hradci časovkou týmů, v pátek zvládli cyklisté etapu z Třeboně do Nové Bystřice. „V sobotu čeká peloton etapa Protivín – Studená a v neděli skončí závod etapou z Českých Velenic do Jindřichova Hradce,“ doplnil ředitel akce Jan Hájek.

Závod Okolo jižních Čech může být pro cyklisty vstupenkou do světa velkých akcí. V minulosti startovali v té době ještě neznámí talentovaní sportovci, kteří později jezdili na Vueltě nebo na Tour de France.

Čtěte také

Jan Hájek se jako ředitel mezinárodního závodu, který je zařazen do Světového poháru UCI, při organizaci setkává s větší i menší mírou vstřícnosti. Raději chválí, než by si stěžoval, ale jednoduché to pro pořadatele významné sportovní akce není. „Naštvat nechci nikoho, moc si vážím těch, kdo nám pomáhají, třeba měst jako Třeboň, Nová Bystřice, Jindřichův Hradec, Protivín, Studená nebo České Velenice,“ říká.

A práce při organizování etapového závodu je tolik, že jen realizační tým klubu RBB Jindřichův Hradec na ni nestačí. „Moc si vážím podpory. Bez podpory jiných lidí, kteří to berou tak, že závod má nějakou tradici a je to propagace regionu, to dělat nemůžeme. Vždycky je to o penězích. Když peníze neseženeme, můžeme udělat krajský přebor, ale tohle už je závod světového poháru, jsou tam nějaké garance, které musíme splnit,“ dodává ředitel závodu.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související