Zábava na hradeckém letišti po celý rok. Organizátor Rock for People představil projekt Festivalpark

10. červen 2021 10:02

Město Hradec Králové má po letech důvod věřit ve smysluplné využití areálu bývalého vojenského letiště. Radnice oznámila dohodu se společností Améba Production, jinak mimo jiné organizátorem festivalu Rock for People, a věří, že se z areálu postupně stane místo zajímavé nejen pro obyvatele města, ale i pro turisty.

Čtěte také

Festivaly včetně divadelních, autokino, další kulturní akce, family park, sportoviště - například kurty na beachvolejbal, pumptrack nebo v zimě okruh pro běžkaře nebo ledová plocha, eventový hangár nebo eko hotel - to jsou jen některé části projektu, který společnost městu prezentovala.

A s nápadem uspěla, říká primátor Alexandr Hrabálek z ODS.
„Nám se ta myšlenka moc líbí a jsme rádi, že ten areál bude konečně smysluplně a hlavně trvale využívaný."

Celý projekt si bude postupně vyžadovat v nejbližších letech desítky a postupně stovky miliónů korun. Město pomůže například s opravou některých budov, většinu prostředků si ale musí společnost sehnat sama.

Čtěte také

Michal Thomes má jasnou představu, kde je vzít.
„Chceme získat granty, samozřejmě počítáme také s vlastní spoluúčastí. Předpokládáme, že když tam vybudujeme například hotel, tak že bude něco vydělávat. A je to ovšem také i o nějakých investorech."

Společnost Améba Production má dveře otevřené i u komisí místní samosprávy. Michalu Thomesovi se podle primátora vyplatilo to, že v minulosti coby organizátor festivalu Rock for People s lidmi v okolí jednal slušně.

Názor místních je pro Michala Thomese důležitý.
„Troufám si tvrdit, že jsme vždy s komisemi místních samospráv v rámci festivalu Rock for People vždy vycházeli dobře. Když se něco nepovedlo, tak jsme to řešili a snažili se vše napravit. Ne, že bychom měli podepsaný papír, že si tam můžeme dělat co chceme, ale dohodli jsme se na nějakém postupu, jak dělat vše tak, aby i lidé žijíc v okolí byli v pohodě."

Čtěte také

Takový přístup komise přivítaly a vítají i to, že by podle dohody měly být i dál součástí rozhodovacího procesu, říká Adolf Dostál z Ruseka.
„K těmto plánům jsme my, jako představitelé komisí místních samospráv, vyjádřili pozitivní pohled. S tím, že jsme jednoznačně deklarovali, že chceme být těchto jednání účastni, abychom se mohli vyjadřovat ke konkrétním plánům a aktivitám."

Letiště v nové podobě by mělo také vygenerovat několik desítek nových pracovních míst. A kdy? Půjde to postupně, menší program v podobě prvních koncertů se chystá už na letošní červenec, kompletní by všechno mohlo být někdy kolem roku 2030, kdy by se areál podle představ Michala Thomese měl stát energeticky soběstačným a také tak zeleným a ekologickým, jak to jen půjde.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související