Za 100 dnů startují zimní olympijské hry. Jihokorejci o ní moc nevědí, Severní Korea zvažuje účast

Do zimních olympijských her zbývá sto dnů, ale v Jižní Koreji někteří lidé ani nevědí, že jejich země bude hostit výjimečnou celosvětovou akci. Blížící se událost provázejí také obavy z bezpečnostních rizik.

Olympijské hry jsou pro organizátory vždy velkou výzvou a tou největší bude v únoru Pchjongčchangu bezpečnost. O strachu z útoku totalitní KLDR byste ale v Jižní Koreji zaslechli jen výjimečně a ani samotné olympijské hry zatím místní lidi moc nezajímají.

„Někteří ani ještě nevědí, že olympiáda v jejich zemi vůbec bude. Stát začal kampaň spouštět teprve v těchto dnech,“ popisuje přímo z Jižní Koreji radaktorka Českého rozhlasu Kristina Lamperová, která je na jihovýchodě země v Pusanu.

V horách na severovýchodě Koreji, v okolí Pchjongčchangu, ale už téměř všichni o sportovním svátku vědí, stejně jako o raketových testech KLDR. Protože už v podobně napjaté atmosféře se svým severním sousedem žijí desítky let, nyní žádný velký strach nemají.

Přes hodně skloňované bezpečnostní hrozby zatím žádná z národních federací v Mezinárodním olympijském výboru svou účast Jižní Koreji nezrušila, včetně KLDR.


Jsou signály, že Severní Korea nebude startovat, teď když se kvalifikovali severokorejší krasobruslaři, tak se zase mluví o tom, že jedou. Nevím.Martin Doktor

„Samozřejmě si myslím, že by bylo dobré, aby severokorejští sportovci na hrách startovali,“ doplňuje šéf české olympijské mise pro Pchjongčchnag Martin Doktor už jen kvůli tomu, že myšlenka olympijských her je už od počátků ve Starověku spjata s mírem.

olympijsky rok zimní

autoři: jam , lam , jaw
Spustit audio