Z Teplic do Londýna na kole kvůli nemocné kamarádce

1. červenec 2018 10:09

Trojice cyklistek jede z Teplic do Londýna. Cestou chtějí najít dárce ledviny pro nemocnou kamarádku.

Tři cyklistky chtějí na kole dojet během 5 dní do Londýna. Nejedou závod, chtějí pomoci handicapované Tereze Bártové, která shání dárce ledviny. Akce s názvem Daruj ledvinu začala v sobotu 30. června a skončí snad za šest dní v Londýně.

Alena Vrátná popisuje, jak celý projekt vzniknul: „Laďku napadlo, že bychom se jí mohly zeptat na nějaký cíl, na nějaké město nebo zemi, kam by se chtěla podívat, a že tam dojedeme na kole. Bylo to narychlo, aby o tom nepřemýšlela. Trochu jsme se bály, že budeme muset jet na Island, nebo do Norska. Terezka řekla Londýn,“ říká pro Radiožurnál Vrátná.

Trojice cyklistek na začátku své cesty do Londýna (zleva Alena Vrátná, Iva Macholdová a Ladislava Antalová)

Tato akce není první, kterou tři kamarádky pro Terezu organizují. I proto dlouho přemýšlely, jak ji pojmout jinak než ryze charitativně.

To popisuje druhá iniciátorka cesty Ladislava Antalová: „Samozřejmě nám je jasné, že nikdo si cestou nevytrhne ledvinu z těla. Spíš je to osvěta, ať lidi chodí darovat krev, plasmu. Člověk potká spoustu zajímavých lidí a nikdy neví, na koho narazí. Ve finále budeme brát za úspěch, že nás někdo bude sledovat a řekne si, že je zdravý, a tak může začít třeba darovat krev,“ vysvětluje Antalová.

Plány mají dost odvážné. Spát chtějí venku, vařit si budou v ešusu. Pojede s nimi jenom jedno doprovodné vozidlo, do kterého dají kola během cesty přes kanál La Manche.

„Původně jsem měla plán, že i kanál přeplaveme. Z toho nakonec sešlo, pojedeme klasicky eurotunelem,“ dodává se smíchem Vrátná.

„Za den bychom měli ujet 200 kilometrů. Nějaký den to bude 180, nějaký 230. V průměru je to 200 kilometrů za den. Zdá se to jako velká porce kilometrů, ale ten den je v pohodě. Není to závod, člověk nikam nespěchá,“ popisuje Antalová.

Do Londýna by cyklistky měly dorazit ve čtvrtek, nejpozději v pátek. To totiž přiletí i Tereza, která se hodně těší.

„Hrozně se na to těším. Cestování šlo teď hodně stranou. Po roce vlastně pojedu někam do zahraničí. Budu chtít vidět, jak na tom holky jsou, kde jsou a jak se jim daří,“ těší se Bártová.

Nejen Tereza, ale i vy můžete sledovat celou trasu pomocí GPS trackeru. Během cesty cyklistky pravidelně přispívají na facebookovou událost s názvem for kidney/daruj ledvinu. Setkání s Terezou by mělo být symbolické, v londýnském Hard Rock Café.

autoři: Barbora Dvořáková , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související