Vysoké ceny energií ohrožují i sklářské podniky. „Propouštět ale nechceme,“ říká tajemník sklářské asociace

13. listopad 2022

Rostoucí ceny energií v průmyslu dopadají hlavně na energeticky náročné podniky. Ohrožena je i existence řady skláren. Asociace sklářského a keramického průmyslu proto poslala otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi, ve kterém navrhuje šest záchranných opatření. „Nejvíce by nám v tuto chvíli pomohlo zastropování cen energií. Propouštět zaměstnance totiž nechceme,“ říká tajemník asociace Marek Novák. Podle něj by mohl pomoct kurzarbeit.

Jak vysoký je aktuální nárůst cen energií u skláren ve srovnání s minulým nebo předminulým rokem?

Jedná se o stovky procent, jak u plynu, tak u elektrické energie.

Čtěte také

Mají sklárny kde uspořit? Počítají v dalších měsících s nějakými krizovými opatřeními?

Firmy hledají různé způsoby úspor během celého roku. Řada z nich třeba vypíná některé vany, aby uspořily. Vyrábí se na sklad a podobně. Následující měsíce ale budou ve znamení velkých očekávání.

Hrozí, že by sklárny mohly propouštět své zaměstnance?

V letošním roce už k tomu v menších sklárnách došlo. Firmy si ale chtějí zaměstnance udržet. Jejich znalosti a know-how jsou totiž specifické, a proto se víceméně snažíme, aby vláda zavedla a aktivovala i kurzarbeit. Nejvíce by nám ale pomohlo, kdyby se podařilo zastropovat ceny energií v rámci celé Evropské unie.

Projevuje se zdražování na cenách sklářských produktů? Jaký je výhled skláren na další měsíce? A co by výrobcům skla mohlo ještě pomoci? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa
Spustit audio

Související