Vysoká u Havlíčkova Brodu jede. Sjezdovku se podařilo otevřít po letech sporů o pozemky

17. leden 2022 11:10

Lyžaři zejména na Havlíčkobrodsku mají víc možností, kam vyrazit na sjezdovku. Znovu začal v plné délce fungovat svah ve Vysoké.

Na sjezdovku ve Vysoké na Havlíčkobrodsku se vrátili lyžaři. Po čtyřech letech, kdy byl svah kvůli majetkovým sporům zavřený, se lidé mohou zase projet po celé jeho délce. Vlek zprovoznili dobrovolníci ze sdružení Lyžař Havlíčkův Brod.

Je to ideální…

„Chybělo mi to moc. Jezdíme pravidelně s dětmi a když člověk nejezdí pravidelně na hory, tak to je ideální na odpoledne, sobota, neděle.“ Paní Martina jezdila na sjezdovku na Vysoké jihovýchodně od Havlíčkova Brodu pravidelně. „Poslední den, co to bylo v provozu, tak jsme tu byli a teď jsme tu taky.“

Mezi prvními lyžaři na obnovené sjezdovce byli také Standa s Kristýnou, kteří žijí přímo ve vsi pod svahem. „Kupovali jsme pozemek, to byla jedna z věcí, když jsme se rozhodovali. Řekli jsme si: sjezdovka za barákem, proč do toho nejít.“

Znovuspuštění sjezdovky

Nové spuštění sjezdovky po sporu s majitelem pozemků si vyžádalo hodně práce a řadu věcí dodělávali lidé ze Sdružení Lyžař HB ještě během prvního dne provozu. „Máme úprav víc než moc. Facku nám dává jedna věc za druhou. Snažíme se přetlačit jak počasí i věci, který se nám tady sypou,“ řekl předseda sdružení Lyžař HB Tomáš Kučera.

„Vyrůstal jsem tady, měl jsem tady spoustu kamarádů, se kterými jsme stavěli skoky,“ dodal. Právě skoky chtějí havlíčkobrodští lyžaři také zasněžit a nabídnout je návštěvníkům pro zpestření sportovního zážitku.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související