Vyhřívaný trávník a tři tribuny. V Prostějově začínají s výstavbou nového fotbalového stadionu

8. září 2023 15:00

V Prostějově začali s výstavbou nového fotbalového stadionu za více než 200 miliónů korun. Asi polovinu uhradí státní dotace, zbytek pak město a Olomoucký kraj. Opozice s výstavbou nesouhlasí a kritizuje také to, že předsedou fotbalového klubu je František Jura, který je zároveň primátorem města za ANO.

Budova se zázemím pro hráče u fotbalového stadionu v Prostějově

„První přípravná fáze je ta, že se musí odstranit stávající tribuna. Už je dole střecha a bourají se betonové základy. V příštím týdnu by měla nastoupit firma, která začne s rekonstrukcí trávníku,“ popisuje šéf prostějovského fotbalového klubu František Jura.

Před vybudováním nového trávníku jsou podle něj v plánu ale ještě jiné práce, například rekonstrukce osvětlení. Nové hřiště s vyhříváním, osvětlení a nová tribuna mají vzniknout do léta příštího roku.

Rekonstrukce prostějovského fotbalového stadionu

Po dokončení další etapy pak má stadión připomínat zhruba ten, který stojí v Karviné. „Celé by to mělo mít 4 500 tisíce míst s tím, že hlavní tribuna bude mít necelých 2 500. To už bude komfort. Pod tribunou by měly vzniknout i prostory, kde bude občerstvení, zázemí pro správce a sociální zařízení,“ dodává Jura.

Opozice: Měl by se stavět spíš plavecký bazén

Prostějovská opozice s budováním stadiónu podle Aleše Matyáška nesouhlasí. Ve městě jsou podle něj důležitější sportovní stavby. „Nedávno jsme schvalovali plán rozvoje sportu na roky 2023 až 2027. V rámci jeho vytváření byl provedený průzkum mezi sportovními kluby, jaké investice jsou nejvíc požadované. A na prvním místě byl plavecký bazén, na druhém místě atletický stadion a až s velkým odstupem to byl fotbal,“ zmiňuje Matyášek.

Podle šéfa fotbalového klubu a prostějovského primátora Františka Jury chce vedení města začít se stavbou plaveckého stadiónu příští rok.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související