Vychovala jen cizí mláďata, dožívá na výminku. Gorilí tetička Kamba oslaví v pražské zoo půlstoletí

Až půjdete příště do pražské zoologické zahrady, tak zkuste v pavilonu goril najít samici Kambu a alespoň na dálku jí popřát všechno nejlepší. Letos jí totiž bude 50 let. Ačkoli chovatelé neví, kdy na den přesně se v roce 1972 narodila, jisté je, že to bylo ve volné přírodě v Kamerunu a že její rodiče zabili pytláci, když byla ještě mládě.

Ač se už pohybuje pomaleji, na prahu padesátky se gorilí veteránka Kamba stále těší dobrému zdraví. Je to takový hezký věk pro gorilu, dožití u nich bývá o něco nižší. A Kamba je jednou z pamětnic začátku evropského chovu goril, kdy před padesáti lety ještě přicházela do Evropy zvířata z přírody,“ říká Pavel Brandl, kurátor savců v pražské zoologické zahradě.

Čtěte také

Kolik let se může samice gorily nížinné dožít? „Já toto to neodhadnu. To je, co je opravdu věštění z křišťálové koule. Kamba je už dnes ve věku, kdy tady zkrátka může být ještě několik let a také nemusí být pozítří. To už prostě není v našich silách nějak změnit,“ odpovídá Brandl.

Bezdětná tetička

V pražské zoologické zahradě se Kamba poprvé objevila v roce 2001, po ničivých povodních o rok později se však na čas vrátila do jedné ze svých dřívějších zoo. Zpátky ve starém pavilonu je od roku 2005 a dožívá zde v roli nejstarší samice.

Moja a Kamba

„Kamba byla dlouho taková tetička, která se starala o mláďata ostatních samic. Dnes už je to vlastně jedno z těch zvířat, které mají v žebříčku skupiny to nejnižší postavení, tak to zkrátka je. Takhle žije ten svůj výminek života, pořád ale k ní chodí ještě mladá zvířata a často s ní někde ve výběhu usínají,“ líčí Brandl.

Ačkoli byla dvakrát březí, vychovat vlastní potomky se jí nepodařilo. „První porod byl komplikovaný a dlouhý, mládě bylo příliš dlouho porodních cestách a narodilo se mrtvé. Navzdory tomu, že jsme u druhého porodu o těch komplikacích věděli a připravovali se na ně, tak ani operativním zákrokem se nám ani to druhé mládě bohužel nepodařilo zachránit,“ mrzí jej.

Spustit audio

Související