Výbuch podmořské sopky v Tichomoří způsobil v Peru ekologickou katastrofu. Do oceánu uniklo bezmála milion litrů ropy

Erupce podmořské sopky u souostroví Tonga zpustošil území tohoto ostrovního státu, ale pocítili ho i jinde. Škody napáchané živlem se teprve budou sčítat. Na ostrovy přichází první humanitární pomoc. Tsunami vyvolaná erupcí sopky způsobila ekologickou katastrofu na pobřeží Peru. Z tankeru u rafinerie španělské firmy Repsol tam po zásahu vysokou vlnou uniklo do moře přes 900 tisíc litrů ropy.

Když došlo k výbuchu sopky vzdálené tisíc kilometrů od jihoamerického pobřeží, vykládal právě tanker u rafinerie surovou ropu. Velitelství peruánského vojenského námořnictva ujistilo vedení společnosti, která rafinerii provozuje, že tsunami v důsledku erupce neočekává. Tanker proto vykládku nepřerušil. Když tsunami udeřila, natlačila loď na břeh a do moře uniklo asi šest tisíc barelů, tedy v přepočtu přibližně 960 tisíc litrů ropy.

Následky ropné katastrofy na pobřeží Peru jsou ničivé

„Katastrofu jsme nezpůsobili“

Společnost Repsol nejdříve o víkendu přiznala, že došlo k omezenému úniku ropy, jak velký je rozsah škod se ale ukázalo až v následujících dnech. Tisková mluvčí firmy pro peruánský rozhlas uvedla, že společnost se necítí za únik ropy odpovědná. „Nezpůsobili jsme ekologickou katastrofu. Nedokážu říct, kdo je za ni zodpovědný. Je nám líto toho neštěstí,“ dodala.

Rozsah škod budou peruánské úřady teprve sčítat. Už teď je ale jisté, že ropa zaplavila minimálně tři kilometry pláží severně od hlavního města Lima a zasáhla asi 18 tisíc metrů čtverečních včetně dvou přírodních rezervací. Na dvě stovky dělníků, které firma Repsol najala, teď sbírá mrtvé nebo umírající ptáky, ryby, lachtany, vydry a další živočichy. Odklízejí také kontaminovaný černý písek.

Mnohamilionová pokuta a odškodnění pro rybáře

Peruánské ministerstvo životního prostředí dalo firmě na vyčištění pláží deset dnů. Ekologové však upozorňují, že těžké kovy z ropy zůstanou v rybách nebo v dalších mořských živočiších ještě mnoho let.

Peruánský ministr zahraničí proto vyzval španělskou rafinerskou společnost, aby ihned odškodnila stovky rybářů, které ekologická katastrofa vlastně připravila o živobytí. Repsolu navíc hrozí za poškození životního prostředí pokuta 30 milionů dolarů, což je v přepočtu něco přes 700 milionů korun.

Spustit audio