Všichni honem do klubu! Pořádný soundsystém si zaslouží novinky od Fred again.., Charli XCX a .cutspace

6. březen 2024

Mág přístupné klubové hudby Fred again.. spojuje svět rapu a elektroniky na novém singlu stayinit, podobný přístup volí i syrský experimentální producent .cutspace. Íránská zpěvačka Sevdaliza střídá angličtinu s arabštinou a britská popová ikona Charli XCX se vrací ke svým kořenům na novince Von dutch. Chladný synťákový sound v rotaci Radia Wave nabízí francouzské duo Gwendoline a kytary tu zastupuje DIY kapela Rekreace v čele s Pavlem Podzimkem. Stayinit!

Fred again.., Overmono & Lil Yachty - stayinit

Credits: Boo, Ed Russell, Frederick Gibson, Miles Park McCollum, Tom Russell
Label: Atlantic Records UK
Album: USB

Silný tým poskládal britský producent Fred again.. pro svůj nový singl stayinit. Vypomohlo s ním britské duo Overmono, jedno z nejvýraznějších jmen současné UK bass music a americký rapper Lil Yachty, který se ve své hudbě rád vydává na dobrodružné výpravy do jiných žánrů. Tentokrát jím je našlapaný klubový banger, který když Lil Yachty slyší v klipu poprvé na obrovském soundsystému, nevěří vlastním uším. Situace prý nebyla nahraná. „Jsem si jistý, že to předtím slyšel jen na telefonu a tenhle track je vyloženě postavený pro velké místnosti a zvuk jako je tenhle.“ Fred again.. skladbu stayinit zařadil do svého kontinuálního playlistu/mixtapu USB, kde už najdeme tracky s Baby Keemem nebo Obongjayar.

Sevdaliza - Good Torture ft. Elyanna

Credits: Abeer Margieh, Elian Margieh, Feras Margieh, Mathias Janmaat, Mihai Puscoiu, Nasir Atweh, Salvador Navarrete, Sevda Alizadeh
Label: Twisted Elegance
Album: Good Torture ft. Elyanna single

V březnu je to přesně deset let, co zpěvačka íránského původu Sevdaliza vydala svůj vůbec první singl. Za uplynulou dekádu nasbírala dvě studiové desky, čtyři EPčka a hlavně spoustu skvělých písní, v nichž mluví o ženském boji ve světě, který ženám nepřeje. V nejnovějším singlu Good Torture se ale vrací k nadčasovému tématu ztracené lásky a přímočarou elektroniku mění v snovou atmosféru bossanovy zkříženou s arabskými motivy. Přidává se k ní ještě palestinsko-chilská zpěvačka Elyanna, vyměňují si tu verše v arabštině a angličtině. Sevdaliza v roce 2016 vystoupila v garážích Českého rozhlasu v rámci Czeching Showcasu.

Gwendoline - Héros national

Credits: Mickaël Olivette, Pierre Barrett
Label: Born Bad Records
Album: C'est à moi ça

Novinky Radia Wave výjimečně míří do Francie. Duo Gwendoline z francouzského Brestu přináší do dvacátých let jednadvacátého století temnotu a hněv nové vlny a navazuje na ikonu smutných puberťáků Joy Division. Své naštvání na všechno okolo akorát do světa křičí francouzsky, což je v kombinaci se známým chladným synťákovým soundem vskutku osvěžující. Do rotace nasazujeme track Héros national z jejich nového alba C'est à moi ça, na němž experimentují s afrobeatem.

Charli XCX - Von dutch

Credits: Charlotte Aitchison, Finn Keane
Label: Atlantic Records
Album: Von dutch single

Je rok 2009 a The Bloody Beetroots vydávají desku Romborama. Steve Aoki, Skrillex a Princess Superstar jsou v hypu a Call On Me Erica Prydze slaví teprve páté výročí. Electro-house nebo fidget-house spolu s NuRavem stále válcují kluby a v Japonsku zažívá peak techno-pop, ze kterého vyvstane PC Music. Právě tímto obdobím se na novém singlu Von dutch (z chystané desky BRAT) hudebně i esteticky inspiruje populární anglická zpěvačka, textařka, producentka a také ďas sociálních sítí Charli XCX. Hutné basy, silné efekty na vokálech, jednoduchá sebepovzbuzující message a beat, který vás strhne – povedený mix ingrediencí už teď putuje do rotace a my se těšíme na celou kompilaci, která by měla být odklonem od komerčně pojatého předchůdce CRASH.

.cutspace & ian - dujour

Credits: .cutspace, Ian Ian
Label: self-released
Album: dujour single

Syrský zvukový experimentátor a rapový producent .cutspace, otevírá novou kapitolu svého života. Minulý rok se přestěhoval ze Sýrie do New Yorku, což mu umožnilo vytvářet užší spolupráce s hudebníky a rappery v US. To vše vyústilo v kolekci singlů, kterou nyní vydává na streamovacích platformách. Jeho tvorbu provází láska k asemickému psaní, což je typ tvoření obrazců skrze texty. Tento přístup k umění se objevuje nejen v jeho vizuálech, ale i v tvorbě samotné, při které používá zvuk generující synťáky, jež nechává kreslit stěny morfujících zvuků. Na singlu dujour, který jsme vybrali do naší novinkové rotace, spojil síly s rapperem ianem a nabízí krásné sloučení cloud rapu a roztříštěné ambientní produkce.

Rekreace - Koberce z ticha

Credits: Pavel Podzimek, Petr Podzimek, Jan Belada, Adam Bláha
Label: self-released
Album: Koberce z ticha single

Bratry Podzimkovy si můžete pamatovat ze stoner-rockové kapely Baro Chandel, od zkreslených teď přešli spíše k dřevnímu písničkářství. V DIY projektu Rekreace figuruje Pavel Podzimek jako zpěvák, textař, ale stojí třeba i za nově vydaným videoklipem. „Koberce z ticha jsou obrazovým a zvukovým záznamem formujícího momentu v životě člověka, který v hudbě nachází terapeutický potenciál s touhou dosáhnout přijetí důležitých životních změn,“ říká ke genezi novinky. Tříleté nošení písniček v hlavě vyústilo ve zformování kapely o čtyřech členech a v EP V uších mír z loňského února. Nejnovější citlivou zpovědí, jejíž instrumentace si bere něco z R&B, jazzu i folku, je skladba Koberce z ticha, která putuje do naší rotace.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.