Volejbalisté Karlovarska potrápili v Lize mistrů obhájce titulu

12. leden 2023 12:15

Kdyby fotbalisté Plzně remizovali v Lize mistrů s Barcelonou, byla by z toho prvotřídní senzace. Něco podobného se ale opravdu stalo, ale ve volejbalové Lize mistrů. Vítěz posledních dvou ročníku, polský Keidzedzyn Kozle, vyhrál na západě Čech nad Karlovarskem až v pátém rozhodujícím setu a navíc těsně 13:15.

Volejbalisté Karlovarska tak získali čtvrtý bod do tabulky skupiny D, a protože ve večerním duelu prohrál poslední Menen s Trentinem 0:3, mají jistou účast ve čtvrtfinále Poháru CEV. V základní sestavě českého mistra nastoupili polští hráči Lukasz Wiese a Kewin Sasak, s jejichž přispěním domácí díky výborné přihrávce a dobré obraně na síti v úvodu zápasu odskočili na 15:10.

Obhájci trofeje postupně přitvrdili na servisu a vyrovnali na 22:22, ale koncovka patřila Karlovarsku. Domácí vyhráli 25:23 a dostali se do vedení. Rychle o něj přišli, když v následujících dvou setech diktovali tempo hráči Kedzierzynu. Vyhráli je 25:21 a 25:18 a zdálo se, že mají nakročeno k plnému bodovému zisku.

Trenér Západočechů Jiří Novák do čtvrtého setu nasadil od začátku druhého nahrávače Jana Kasana, druhého univerzála Patrika Lamance a náhradníka na post libera Martina Kočku. Obměněná sestava se chytila a tentokrát si nenechala polský klub utéct na větší bodový rozdíl. Při podání Jakuba Ihnáta domácí odskočili na 22:17 a hostům se při dobíhání daleko odraženého míče zranil polský reprezentační smečař Aleksander Šliwka.

I bez své opory Kedzierzyn snížil na 22:23, ale pak Karlovarsko otočilo. Proměnění druhého setbolu mu usnadnil Norbert Huber zkaženým servisem. V tie-breaku vedli volejbalisté Karlových Varů 3:1, jenže několika nevynucenými chybami pomohli hostům k obratu.

Polský velkoklub vedl už 13:9, ale ani tak neměl cestu za vítězstvím lehkou. Karlovarsko se tříbodovou sérií přiblížilo na rozdíl jediného míče, ale americký blokař v polských službách David Smith ulívkou proměnil druhý mečbol.

Karlovarsko si bodem upevnilo třetí příčku ve skupině. Nebude nejlepším týmem ze třetích míst, který bude pokračovat v Lize mistrů, ale zajistilo si přechod do Poháru CEV. Rozhodnuto je už před závěrečným kolem, kdy pojede do belgického Menenu.

autoři: Petr Kadeřábek , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio