Volby do Sněmovny v Pardubickém kraji vyhrálo Spolu

9. říjen 2021 18:39

Volby do Sněmovny v Pardubickém kraji vyhrálo Spolu, získalo 28,52 procenta odevzdaných hlasů.

Na druhém místě je hnutí ANO, které má 26,84 procenta. Třetí PirSTAN dostali 14,09 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků sněmovních voleb na www.volby.cz. Voleb se v kraji zúčastnilo 67,89 procenta voličů.

Čtěte také

Na čvrtém místě je SPD ziskem 9,36 procenta hlasů. Pátá skončila ČSSD, má 5,05 procenta hlasů, strana se ale v republikovém měřítku vůbec nedostala přes pět procent nutných pro vstup do Sněmovny. Šestá je Přísaha, ta získala 4,95 procenta hlasů. Sedmá KSČM v kraji má 3,81 procenta.

Nejvíc preferenčních hlasů dostal Výborný

Nejvíc preferenčních hlasů v Pardubickém kraji získal lidovecký poslanec Marek Výborný, který kandidoval do Sněmovny v koalici SPOLU. Obdržel přes 13.000 přednostních hlasů. Výborný je rád, že po dvou volebních obdobích nevyhrálo hnutí ANO a v kraji skončilo druhé. "Jsem rád, že jsme uspěli celorepublikově. Mám velkou radost, že jsme ukončili vládu hnutí ANO v Pardubickém kraji. Samozřejmě mě osobní výsledek těší. Je to pro mě velký závazek do budoucna a zároveň to vnímám jako výsledek mé práce v Poslanecké sněmovně i v rámci celého Pardubického kraje," řekl Výborný.

Poslanec se před volbami s přáteli vsadil, že jeho uskupení v kraji volby vyhraje. Koaliční jednání o sestavení vlády jednoduchá nebudou, dodal. "Změnu jsme připraveni v České republice učinit s druhou demokratickou koalicí PirSTAN. Jednání určitě nebudou uzavřená rychle. Výsledek bude pozitivní pro občany této země," řekla Výborný. Výborný očekával, že PirSTAN bude mít mezi voliči vyšší podporu, například v kraji je třetí. "Klíčový je společný počet mandátů, ten je v tuto chvíli vychází bohatě nad 101," řekl Výborný.

Neúspěch komunistů považuje Výborný za dobrou zprávu, v případě sociální demokracie věří, když se strana vnitřně změní, měla by být součástí politické scény. "To že vypadli komunisté, je pro druhá skvělá zpráva těchto voleb. Jinak bych si přál, aby se sociální demokracie dokázala změnit vnitřně a být autentickou demokratickou levicí, protože ji na české demokratické scéně potřebujeme. Určitě víc než populistické, v tuto chvíli levicové hnutí ANO," řekl Výborný.

Preferenční hlasy vynesly poslance Kolovratníka z hnutí ANO na první místo

Čllenové hnutí ANO v Pardubickém kraji čekali lepší výsledky ve sněmovních volbách. Hnutí skončilo v kraji druhé za koalicí SPOLU, přitom předešlé sněmovní volby dvakrát vyhrálo, řekl ČTK poslanec Martin Kolovratník. Na kandidátce byl třetí, získal ale nejvíc preferenčních hlasů. Znovu ve Sněmovně si ho přálo skoro 4300 lidí.

"V kraji stejně jako v republice bych to nazval nevýhrou. Čekali jsme víc. Samozřejmě bližší analýzy je brzo. Tohle byla z mého pohledu odpovědnost centrálního vedení, jak kampaň nastavili. Oni musí říct, proč to takhle dopadlo," řekl Kolovratník. Hlavní kampaň do Sněmovny vedla centrála, krajské pobočky hnutí dostaly letos méně peněz na volební propagaci, dodal Kolovratník.

Přednostní hlasy Kolovratníka mile překvapily, preference voličů ho vynesly na první místo. Poslanec obhajoval mandát potřetí. Dvoje minulé volby byl lídrem, tentokrát byl třetí na kandidátce. Jedničkou byl lékař a poslanec David Kasal.
"Za sebe osobně jsem nadšený a spokojený, je to důvěra, silný mandát v kraji, což beru jako poctu, jsem dojatý. Snad se ukázaly výsledky mé práce, je to pro mě závazek pro lidi dělat dál, ať budu v opoziční, nebo koaliční lavici," řekl Kolovratník.

Neúspěch komunistů, kteří mají méně než čtyři procenta, je tečkou za děním po sametové revoluci, uvedl Kolovratník. "Jsem srdcem rád. Proti tomu ale menšinová vláda za jejich podpory fungovala. Je to zúžení možných scénářů do budoucna, to může být potíž," řekl Kolovratník.

Lidsky ho mrzí, že sociální demokracie neuspěla a ve Sněmovně nebude. "Na druhou stranu je to asi trend, za který si můžou sami. Dalo se to čekat," řekl Kolovratník. U SPD Kolovratník očekával, že bude mít větší podporu, má republikově méně než deset procent. "U SPD to trochu zamrzí, mohli by být jedním z hráčů v těch jednáních, čekali jsme, že na tom budou lépe," uvedl Kolovratník.

SPD v kraji považuje výsledek za úspěch

SPD v Pardubickém kraji obhajovala jeden mandát. Do sněmovny se dostal lídr kandidátky Jaroslav Bašta. Výsledek voleb považuje za úspěch: „nemůžu říct, že by mě to nadchlo, ale zároveň to odpovídá rozhodnutí voličů. Voliči rozhodli, že SPD a já osobně máme být v Poslanecké sněmovně, tak je to úspěch.“

Z pátého místa na první

Nejvíc preferečních hlasů u koalice Pirátů a STAN od voličů dostal Tomáš Dubský z hnutí STAN. Ten byl na společné kandidátce pátý, výsledek voleb ho potěšil a dobrou zprávou je podle něj fakt, že koalice Pirátů, STAN a Spolu budou mít ve sněmovně většinu.

V Pardubickém kraji se letos voleb zúčastnilo 18 politických subjektů, o šest méně než v roce 2017.

autor: nov | zdroj: ČTK
Spustit audio