Vladimír Burjánek: Mazlíčci

28. leden 2024

Z domácích mazlíčků je asi nejvíc milovníků psů a koček. Nedávno se na prahu našeho domu z ničeho nic objevila vyhublá, třesoucí se a mňoukající černobílá kočička. Samozřejmě jsme ji nakrmili, pustili ji do chodby, aby se ohřála a začali přemýšlet, co s ní uděláme. Zachránili jsme už před třemi roky jednu bezdomovkyni a její koťátka se nám podařilo rozdat hodným lidem.

Už tehdy jsme zjistili, že člověčí náklonnost k letitým souputníkům lidí je někdy až dojemná. Dva kocourci naší Míci jsou až na Šumavě, dvě kočičky na farmě v severních Čechách a dva další nedaleko od nás. Zatímco příchozí kočička se po jídle dala do spaní, vnuk sedl k internetu a pustil do světa zprávu, kdo by měl zájem o hezkou kočičku, vlastně ještě koťátko.

Čtěte také

Nemohli jsme si ji nechat, protože my v patře už jednu bezdomovkyni máme, dalšího kocoura, který bydlí venku v garáži a který se u nás nečekaně objevil, krmíme a dcera má také dvě kočky. Odpoledne se ozval na telefonní číslo, které vnuk dal k výzvě pán, že by měl o kočičku zájem. Jeho přítelkyni prý v týdnu zahynul kocourek a ona to těžce nese. Tak by jí chtěl udělat radost.

Navečer přijel, na první pohled se mu koťátko líbilo a zrovna si ho odvezl. Na této skutečné události bylo milé, jak se lidé o příběh kočičky celé odpoledne zajímali a sledovali ho. Neměl ale šťastný konec. Za tři dny nám smutný pán volal, že přes veškerou snahu jejich i veterináře selhaly koťátku ledviny a štastný život u hodných lidí se nenaplnil.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Poklop

    Nedávno rekonstruovali průtah obcí. Pražští projektanti, kteří vesnici ani nenavštívili, nakreslili vše podle hesla, inteligent to zvládne od stolu, ven jezdí jen blbci.

  • Vladimír Burjánek: Nevratné míče

    Když se sejdeme s vrstevníky z naší vesnice, často vzpomínáme, jak jsme hráli v mládí fotbal. Klasické fotbalové hřiště jsme neměli.

  • Vladimír Burjánek: Škola zavolala

    Školáci mají za sebou první zahřívací týden z mnoha dalších, které je čekají. S prvním zářím skončilo i meteorologické léto, jak nám z obrazovky prozradili rosničkáři.