Virus HPV má v těle až 80 % populace, muži i ženy. Rakovina zasáhne ale jen někoho

22. leden 2024

V České republice ročně prodělá rakovinu děložního čípku v průměru 800 lidí, z toho 300 zemře. Tyhle statistiky může ovlivnit několik faktorů, mezi které patří preventivní gynekologické prohlídky a očkování. Proč se o HPV, viru, který způsobuje i rakovinu děložního čípku moc nemluví, když se to téma týká tak velké části populace?

HPV virem se nakazíme při pohlavním styku. Záleží ale taky na tom, jakou máme imunitu a kdy se onemocnění projeví. Je taky spousta lidí, kteří žádné onemocnění způsobené HPV mít nebudou, i když se kdysi virem nakazili,“ vysvětluje gynekoložka Daniela Suchá.

I když s počtem sexuálních partnerů roste procento možné nákazy, je vzhledem k rozšířenosti tohoto viru skoro nemožné se před ní ochránit. „Promořenost je 80% populace. Pokud tedy nemáte jediného sexuálního partnera, nelze na někoho ukázat prstem. Projevy se navíc mohou ukázat i v řádu desítek let od nákazy,“ pokračuje gynekoložka z Thomayerovy nemocnice v Praze. Vedle genitálních bradavic může HPV způsobit rakovinu děložního čípku, a tak je důležité nepodceňovat prevenci. „Úkolem gynekologů je zkontrolovat pacientky, jestli jsou bez projevů změn na čípku, a v případě nálezu je mít pod hledáčkem a případně je pak poslat na specializované pracoviště,“ pokračuje Daniela.

Když je riziko velké, může žena podstoupit konizaci děložního čípku, kdy dojde k odstranění předrakovinových tkání. Tenhle zákrok absolvovala i novinářka Jana Patočková, která se rozhodla o tom mluvit veřejně, aby nepříjemná diagnóza nebyla tíživým tajemstvím. To se navíc netýká jen lidí s děložním čípkem. „Řešila jsem třeba s partnerem, jestli on se má očkovat, sám to navrhnul, což mi přišlo hezký. Řešili jsme praktický věci, s kým o tom má mluvit, jako muž má praktického lékaře, nemá gynekologa,“ dodává Jana další otázky, které kolem diagnózy a zákroku můžou přijít.

Kdy má člověk nárok na vyšetření děložního čípku a jak by měly fungovat samoodběry? Zjistíte ve Vlně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.