Větší zdanění bezdětných je už za čárou a diskriminační, tvrdí Pivoňka Vaňková (STAN). Tak to nevnímám, kontruje lidovecký ministr Jurečka

3. květen 2024

Lidovci přišli s návrhem na zvýšení sociálního pojištění pro bezdětné nad 35 let, který ale pětikoalici rozděluje. „Většinou návrhy KDU-ČSL podporuji, ale toto je už za čárou,“ tvrdí místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). „Přijde nám to velmi diskriminační a určitě to podporovat nebudeme,“ dodává v pořadu Pro a proti.

„O čem jsme ochotni se bavit – a dál to dělat budeme –, je navýšení daňových slev pro rodiče s dětmi a také o nějaké variantě slev na sociálním pojištění,“ dodává poslankyně STAN.

Odmítám říkat, že někoho trestáme.
Marian Jurečka (KDU-ČSL)

„Já to takto opravdu nevnímám a odmítám říkat, že někoho trestáme,“ nesouhlasí ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Bezdětní nejsou lidé parazitující na daňovém i sociálním systému.
Pavla Pivoňka Vaňková (STAN)

„Dlouhodobě máme daňový systém nastavený tak, že když nemám děti, nemohu uplatnit daňovou slevu ani daňový bonus na dítě, takže platím vyšší daně.“

„Pokud děti mám, stát mne dlouhodobě podporuje a mohu si uplatnit daňovou slevu, mohu jít do bonusu, a dokonce, pokud mám nízké příjmy, stát mi ty peníze vrátí. Úplně stejný princip tak za mě není o trestání, ale o podpoře – a my ho chceme jen rozšířit na oblast slev na pojistném, resp. v odvodech na sociální pojištění,“ vysvětluje ministr.

Čtěte také

Jurečka tvrdí, že by šlo „jen“ o dvouprocentní navýšení.

„Pokud by mi bylo 35 let a víc a nevychovával bych dítě, neměl tím vyživovací povinnost, tak pak by byl odvod zvýšený o dva procentní body. Je přece v bytostném zájmu nás všech podporovat rodiče a rodiny, které mají děti. Ty budou jednou platit odvody na důchody, zdravotní pojištění a do daňového systému, a to bez ohledu na to, jestli kdo měl, nebo neměl děti.“

Protiústavní diskriminace? 

„Dívám se na to tak, že společnost by měla maximálně podporovat rodiče,“ přidává své argumenty předseda lidovců.

S tím souhlasí i poslankyně Pivoňka Vaňková, ale rozhodně jí tato úvaha nepřijde logická. „Už jen proto, že bezdětní mají sice obecně vyšší příjmy, to ale také znamená vyšší odvody do státního rozpočtu – daňové, ale i na sociálním pojištění.“

Čtěte také

„A tím, že nemají děti, tak i stát vynakládá méně prostředků například na to, aby se vzdělávali, na zdravotní péči atd. Nejsou to ale lidé parazitující na našem systému daňovém i sociálním. Dokonce si myslím, že to je i proti ústavním pravidlům, a ani nevím, jestli to lidovci konzultovali s ústavními právníky, jestli opravdu nejde o diskriminaci, protože za nás to diskriminační je,“ zlobí se poslankyně.  

„Měli bychom lidi motivovat, aby měli víc dětí, dělejme prorodinná opatření, to velmi podporujeme. Ale netrestejme skupinu těch, kteří děti z různých důvodů třeba ani mít nemůžou – může jít o zdravotní důvody, třeba i psychické onemocnění apod. Ne vždy je to jejich svobodné rozhodnutí, proto přestaňme dělat motivaci takto negativně,“ dodává Pavla Pivoňka Vaňková ze STAN.

„Samozřejmě, že jsme to interně probírali i s našimi legislativci, právníky a nevidíme v tom to, že by to bylo diskriminační,“ doplňuje Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Pro a proti Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.