Veterináři kvůli ptačí chřipce zlikvidovali slepice ze soukromého chovu v Kozojedech na Jičínsku

5. leden 2023 08:13

Veterináři nařídili utratit deset kusů drůbeže z chovu v Kozojedech na Jičínsku. Důvodem je potvrzená ptačí chřipka, na kterou v tomto malochovu uhynulo 17 slepic. Krajská veterinární správa vydala mimořádná opatření, kterými se teď musí řídit jak velkochovy, tak i ti, kteří chovají drůbež doma. 

Čtěte také

„Těžko předpokládat, jak se to mohlo stát. Buď si to paní odněkud přinesla, nebo je to od ptáků. Je tady také hodně hrdliček,“ říká jeden z obyvatel Kozojed.

Ukazuje mi kurník se drůbeží. Má prý dvacet slepic. Ty jsou od rána do večera uvnitř. „Vidíte, že jsou zavřené.

Ven svých 15 slepic nepouští ani jeho sousedka. „Jak jsem slyšela, že by se slepice neměly pohybovat venku, tak jsem je taky nepustila.

Zpráva o ptačí chřipce ji prý zaskočila, přiznává, že se o svou drůbež bojí. „Naše slepice jsou úplně v pohodě a sousedky také.

Čtěte také

„Vyhlásili jsme mimořádná opatření, týkající se přímo tohoto konkrétního ohniska. Je tam uvedeno, co vše se musí udělat a co chovatel může a co ne, potvrzuje ředitel Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj Aleš Hanč.

Veterináři ihned vytyčili dvě pásma. První tzv. ochranné, a to do 3 km, a dále pásmo dozoru. Starostové dotčených obcí dostanou od správy písemné nařízení. „Jsou v něm popsány veškeré úkony, které musí starostové učinit směrem ke krajské veterinární správě. A je to časově omezeno.

Potřebují totiž co nejrychleji zjistit stavy chovů neregistrované drůbeže. Velké chovy má veterinární správa pod kontrolou. „Malochovatelé musí zabezpečit stravu a vodu pod přístřeškem. A výrazně omezit pohyb drůbeže, nejlépe ji ponechat delší dobu v kurníku. A hlavně výrazně omezit kontakt s volně žijícími ptáky.

Čtěte také

Velkochovy, které jsou registrovány, mají od veterinární správy schválené plány tzv. biologické bezpečnosti. „Kde mají do detailů popsán postup, jak se mají zaměstnanci chvoat při vstupu do budov a tak dále.

Tato opatření jsou podle Aleše Hanče potřeba z preventivních důvodů. „Protože úmrtnost tohoto typu ptačí chřipky dosahuje až 100 procent. A součástí těchto opatření je i likvidace vajec.

I ta totiž správa považuje za infekční, protože pochází z infekčního chovu.

Spustit audio

Související