Velká radioporadna: Dotace na výměnu neekologického kotle mohou získat nízkopříjmové domácnosti i mladé rodiny

24. duben 2024

Od 1. září roku 2024 platí zákaz kotlů první a druhé emisní třídy. Nutná výměna by se měla týkat až 150 tisíc domácností. Na nové kotle i na komplexnější renovace domů je možné získat dotace a k nim nabízené úvěry. Jak získat dotace skrz programy na úsporu energií? Jaké jsou typy dotací a pro jaké domácnosti jsou vhodné? V jakém případě je potřeba vyměnit kotel a na koho se obrátit? Na dotazy posluchačů odpovídají hosté Velké Radioporadny.

HOSTÉ

  • Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí
  • Libor Vošický, předseda Asociace českých stavebních spořitelen
  • Zdeněk Krejčí, energetický specialista z Energy Centre České Budějovice
  • Tomáš Horyna, předseda výkonné rady Asociace nezávislých dodavatelů energií

V rámci snahy o úsporu energií nabízí program Nová zelená úsporám dotace na výměnu kotlů, zateplení domů či instalaci fotovoltaiky. Nízkopříjmové domácnosti mohou požádat o dotace v rámci programu Nová zelená úsporám light, pro mladé rodiny je naopak vhodný dotační program Oprav dům po babičce. Pro tento program je podmínkou ekonomicky aktivní domácnost, dále žádný ze členů domácnosti nesmí být vlastníkem žádné další nemovitosti.

Velká radioporadna 23. 4. 2024 - T. Horyna (zleva), P. Valdman,  L. Vošický, T. Pancíř a I. Chlumská

Změny v podmínkách žádostí o dotace v následujících měsících zpřístupní program více lidem. „Do budoucna se chystáme ještě více zdostupnit odborné poradenství, aby ho jakákoliv domácnost měla možnost získat,“ dodává Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. Zatímco dotační programy Oprav dům po babičce a Nová zelená standard umožňují komplexnější renovaci, Nová zelená úsporám light financuje pouze ta nejjednodušší opatření. „Velká část prostředků, které klient na rekonstrukci nebo energetickou renovaci potřebuje, je poskytována v rámci dotace.“

Zvýhodněné úvěry

Díky spolupráci stavebních spořitelen a Státního fondu životního prostředí je možné čerpat zvýhodněné úvěry na zmíněné dotační programy. Ty jsou poskytovány stavebními spořitelnami a mají zvýhodněnou úrokovou sazbu, dlouhou dobu splatnosti a jsou poskytnuty na bonitu klienta.

„Prostředky musí být použity podle podmínek programu Oprav dům po babičce,“ komentuje předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický. To mimo jiné znamená, že úvěry nelze použít na jiné úpravy domu než ty, které se váží k energetické renovaci bydlení. U větších renovací je možné kombinovat tři zdroje – státní dotace, k tomu napojený výhodný úvěr, a standardní úvěr.

Zákaz kotlů bude platný od září

Zákaz se bude týkat kotlů první a druhé emisní třídy, ale také kotlů bez emisní třídy. „To jsou kotle, které byly vyrobeny dříve než v roce 2000,“ vysvětluje Zdeněk Krejčí, energetický specialista z Energy Centre České Budějovice. „Zákaz kotlů se týká také chat a chalup, tedy všech objektů určených k bydlení,“ dodává.

Bude se týkat všech obyvatel, výjimkou nejsou ani nízkopříjmové domácnosti. „Je však možnost se obrátit na nejbližší místní akční skupinu, kde člověku poradí a provedou ho celým procesem výměny kotle. Dotace by měla pokrýt náklady na celou výměnu,“ upřesňuje Krejčí.

„Staré kotle se dají nahradit čímkoliv, i třeba kotlem čtvrté emisní třídy či plynovým kotlem. Z kotlíkových dotací a z programu Nová zelená úsporám jsou však dotována pouze tepelná čerpadla, případně kotle na biomasu s ručním či automatickým přikládáním,“ dodává Petr Valdman. Energetičtí specialisté mohou poradit s výběrem. „Je důležité vytipovat, jaký je vhodný typ vytápění pro danou domácnost.“

Budou ceny energií i nadále klesat?

To, zda ceny energií budou nadále klesat není zřejmé, faktorů, které tento trend ovlivňují, je několik. Tomáš Horyna, předseda výkonné rady Asociace nezávislých dodavatelů energií doporučuje fixaci cen energií. „Je dobré podívat se, kdy končí fixace stávající smlouvy. Pokud fixace končí, je dobré zabývat se tím, co trh nabízí a uvažovat o změně dodavatele,“ vysvětluje postup Horyna.

U fixace je však potřeba rozlišovat mezi cenou a smlouvou. „Doba platnosti smlouvy a doba platnosti ceny nemusí ve všech případech být to samé,“ dodává. Možný způsob srovnání energií nabízí tzv. srovnávače. „Srovnávačům cen se v zásadě věřit dá, srovnávač Energetického regulačního úřadu nabízí určitou jistotu, že data jsou relevantní,“ upřesňuje Horyna.

Poslechněte si celý speciál regionálních stanic Českého rozhlasu, kam posluchači volali s konkrétními případy. Velkou radioporadnou provázel Tomáš Pancíř.

Spustit audio

Související