Věk je při jednání často překážka. Snažte se ho ale využít ve svůj prospěch, radí podnikatel Jan Sláma

9. červen 2022
Rozhovor VR a MM

Ve dvanácti letech začal investovat do akcií, ve čtrnácti se svými dvěma spolužáky začal podnikat v mobilních aplikacích. Se stejnými parťáky pak o čtyři roky později vymysleli platformu Nenech to být, která se snaží řešit šikanu na školách a budovat etickou kulturu ve firmách. „Celkem ji po světě využívá 2300 subjektů. V Česku je to každá třetí škola,“ říká ve studiu Radia Wave mladý podnikatel Jan Sláma.

„Už od dětství mě nebavilo jít standardní cestou. Měl jsem potřebu se neustále vymaňovat. Hledal jsem témata, která nejsou běžná. Věnoval jsem se mineralogii, paleontologii, archeologii, všem vědeckým záležitostem, závodnímu rybolovu, hledal jsem dinosauří kosti. K akciím jsem se dostal podobnou cestou. Čekal jsem s tátou u zubaře a v rádiu slyšel o tom, že Facebook vstoupil na burzu. Nechal jsem si vše vysvětlit a ušetřených pět set korun z kapesného investoval. Postupně jsem se dostal k vlastním projektům,“ vypráví Sláma.

Poslední čtyři roky mladého podnikatele nejvíc zaměstnává platforma Nenech to být. Webovou a mobilní aplikaci, která pomáhá studentům svěřit se s problémy s šikanou, nabízí Sláma školám zdarma. Kromě České republiky ji využívají školní instituce po celém světě. „V rámci afrických států jsou samozřejmě problémy úplně jiné. Pamatuju si, jak nám ředitel v Jihoafrické republice ukazoval šuplík plný pistolí. Říkal, že je děti musí při příchodu do školy odevzdat a po vyučování si je opět vyzvednout. Jinak by se prý nemuseli dostat domů,“ popisuje Sláma zahraniční zkušenosti.

Jan Sláma

Jan Sláma

Jan Sláma začal podnikat už ve dvanácti letech. Na základní škole vytvářel aplikaci na shánění vánočních dárků, nebo si založil internetový obchod s brýlemi pro virtuální realitu. Dnes je mu 22 let a kromě jiných podnikatelských aktivit je spoluzakladatelem whistleblowingové platformy Nenech to být. Ta primárně pomáhá s problémem šikany na školách. Kromě toho Sláma investuje do startupů, přečtených knížek nebo se snaží odhalovat korupci.  

Jak se Jan Sláma snaží využít svůj věk při klíčových schůzkách s investory nebo ministerstvy? Jak přesně může studentům a zaměstnancům firem pomoct aplikace Nenech to být? Jak závažný je problém šikany v České republice a proč se týká nejen studentů, ale i učitelů? Co je dnes největší problém firemních kultur v korporátních společnostech? Poslouchejte v Rozhovoru Martina Minhy.      

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.